Prăfuiți din indolență

0
4179
  • Seleușenii sunt în pragul revoltei din cauza firmei care ar fi trebuit să reabiliteze drumul județean
  • Lucrările au început în urmă cu aproximativ două luni, drumul a fost
    decapat, iar apoi abandonat.
  • Sătenii sunt nevoiți să stropească „carosabilul” pentru a mai scăpa de praf.
  • Mașinile circulă cu viteze infime, astfel încât legătura municipiului cu Moneasa se face acum pe căi ocolite.

Deșertul Sahara pare să se fi mutat pe drumul județean care face legătura dintre Pâncota și Seleuș. Motivul? Lucrările de reabilitare a șoselei au început în urmă cu aproximativ două luni, constructorul decapând carosabilul de la ieșirea din Pâncota până în centrul comunei Seleuș. Pe drum a fost așternut un covor de pietre, după care lucrarea a fost abandonată. Atunci a început și calvarul. Atât pentru șoferii care sunt nevoiți să circule pe acea rută, cât mai ales pentru locuitorii comunei Seleuș, care locuiesc la intrarea dinspre Pâncota. Având în vedere starea drumului, se poate rula doar cu viteze infime, dacă vrei să nu îți strici mașina. Astfel, legătura municipiului cu Moneasa se face acum doar pe căi ocolite, ceea ce înseamnă timp în plus petrecut la volan și combustibil în plus. Dar, cu excepția celor afectați, nimeni nu pare să fie interesat de aceste aspecte.
Cât despre oamenii din comună, aceștia sunt în pragul revoltei, amenințând chiar că intenționează să blocheze șoseaua, dacă ceea ce a mai rămas de pe urma intervenției constructorului se mai poate numi șosea. Pentru a mai scăpa cât de cât de praful care pătrunde peste tot, în curți, în case, se depune pe haine, pe plante și care poate fi un factor favorizant pentru apariția unor boli respiratorii, sătenii sunt nevoiți să ude „carosabilul”. Noroc că sunt oameni gospodari și se ocupă cu grădinăritul, astfel încât au furtune pentru a face această operațiune, apa care ar fi trebuit să fie folosită pentru irigarea solariilor ajungând „să irige” un drum județean. În plus, nu am putut să nu observăm că jumătate dintre comercianții care își vând legumele și fructele la marginea șoselei și care altă dată transformau Seleușul într-o piață cât satul de lungă, au dispărut. Din cauza prafului, bineînțeles.
Drumarii și freza buclucașă
Contactat telefonic, Cristian Branc, primarul comunei Seleuș, se declară solidar cu sătenii, însă sus­ține că din păcate, rezolvarea nu este la Primărie. „După câte știți și dumneavoastră, este un drum județean. Lucrările au început în urmă cu vreo două luni, de la Pâncota, iar acum vedeți ce s-a întâmplat. Și eu locuiesc în partea în care drumul a fost decapat și sunt nevoit să ud în fața casei. Mare lucru nu rezolvăm însă. Chiar dacă stropim drumul, e vară, e cald, e trafic greu, mulți circulă cu mașini de firmă și nu le pasă că se strică, astfel încât nu reduc viteza. Nu poți să deschizi un geam. Din câte știu eu, termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2018. Sperăm că va fi o lucrare de calitate”, a declarat Branc.
Din informațiile noastre, firma care a câștigat licitația pentru acest tronson de drum nu dispunea de toate utilajele necesare, astfel încât a închiriat o freză. Problema este că freza a fost închiriată doar pentru două zile, astfel încât în loc să se lucreze organizat, pe etape, s-a forțat frezarea unei porțiuni mari de drum. Rămâne însă întrebarea de ce nu a început încă asfaltarea. Poate că firma în cauza nu are încă muncitori, sau nu are… asfalt, și mai trebuie să o păsuim puțin. Poate că nu ar fi rău, ca pe viitor, atunci când se scot la licitație astfel de lucrări, să se prevadă în contract și anumite clauze care să împiedice producerea unor evenimente similare și poate că o firmă care a dat-o așa de rău în bară nu ar mai trebui să aibă acces la lucrăriile scoase la licitație și plătite din bani publici, adică din banii noștri, ai celor care suntem prăfuiți din cauza indolenței și neputinței unora și care riscăm să ne stricăm mașinile pe o șosea cu pretenții de drum județean.
Deși în cursul zilei de ieri am solicitat un punct de vedere de la Consiliul Județean, pentru a afla, printre altele, dacă drumarii vor fi sancționați pentru isprăvile de pe drumul județean Pâncota-Seleuș, nu am primit niciun răspuns până la închiderea ediției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.