Este sărbătoarea comunității din Beliu și are dată de desfășurare fixă: Duminica cea mai apropiată de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului. Încă de la începutul acestei activități s-a oficiat o slujbă de către preotul paroh, în locația Pădurea Dumbrava, o zonă superbă cu stejari seculari, care au ținut acea umbră de care de multe ori avem mare nevoie.

Să depănăm însă începutul evenimentului. În fața primăriei s-au adunat tineri și autoritățile care au încins o horă pe loc, după cara s-au deplasat în alai până în pădurea Dumbrava. Coloana a fost însoțită de poliție și jandarmerie. O organizare frumoasă, în fața întregii coloane fiind șeful poliției locale. Odată ce am ajuns la destinația programului după deplasarea făcută prin căldură, nu au lipsit băuturile răcoritoare și celelalte produse specifice în astfel de momente.

Bine ați venit la sărbătoarea belenilor!”

Acestea au fost cuvintele și totodată salutul edilului adresat celor prezenți în pădurea Dumbrava, veniți la marea sărbătoare „Praznicul de pită nouă”. După care, tot domnul Emanuel Horhat, primarul comunei a mulțumit celor care au răspuns învitației și anume celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Arad: Ionel Bulbuc și Răzvan Cadar, consilierului județean Vasile Borha, primarului din Archiș Nicolae Valea, primarului de Bârsa: Avram Ciev, primarului de la Cărand: domnul Gligor Costuț, consilierilor locali și cetățenilor noștri și din alte zone. Cu ocazia Praznicului de Pită Nouă, una dintre cele mai vechi sărbători de acest gen din țară, care a ajuns azi la cea de-a 47 ediție. „Suntem onorați să vă avem alături de noi cu ocazia acestui eveniment cultural închinat praznicului de Pită Nouă. Am revenit în această pădure, de la Dumbrava, unde suntem adăpostiți de arșița soarelui de stejarii seculari, care și aceștia au suferit peste vremuri intemperiile pe care și noi le-am suferit timp de doi ani cu izolarea unuia față de altul. Dar iată că a venit ziua cea mare în care putem să dăm mână cu mână unul cu altul. Sărbătoarea aceasta strămoșească a avut loc an de an, până în anul 1914, când în primul război mondial au pierit pe front cinci generații. Așa că, timp de aproape 60 de ani nu a mai fost nimeni să se ocupe de această tradiție. Dar, în timp sărbătoarea a renăscut și a revenit, astfel că ne păstrăm obiceiurile și tradiția ca pe vremuri”, a precizat primarul.

Regretatul profesor Emil Lăzureanu și-a pus amprenta pe această sărbătoare și a reînviat-o în 1974, cu datinile și obiceiurile frumoase, iar generațiile care vin nu lasă uitată această mare sărbătoare.

Deschiderea spectacolului folcloric, de pe scena din pădurea Dumbrava, a fost făcută de ansamblul Spicul Grâului din Beliu, cu obiceiurile locale. Să nu uităm că instructorul Tedor Sebeșan a adunat un număr de 50 de dansatori, fiind o formație cu cel mai mare număr de oameni din județul nostru. Au mai urcat pe scenă Ansamblul Țărinuța din Bocsig, Ansamblul Druscelele din Bârsa, însoțit de primar, Ansamblul Junii Cetății Dezna, Ansamblul din Șofronea. Au mai concertat: Orchestra Frații Șandru, o orchestră mult căutată și aceasta se datorează profesionalismului pe care îl arată mereu oamenii ei, acompaniați de soliștii Roberta Tomșa din Bârsa, Daniela Dudaș, Florin Dudaș, Florin Budău, Cristian Mihoc, Claudia Volentir, Voichița Suba cu o voce superbă, Cristian Pomohaci și alții.

Nu putem spune că nu avem o colaborare foarte bună cu comunitatea din Beliu, mai ales cu domnul primar și cu domnul viceprimar Mihoc, o persoană cu mult bun simț și respect. Ce mai putem spune? Bravo celor din administrația locală, ați avut o sărbătoare super!

Recomandările redacției