Voicu Sida 

Cu mic, cu mare, lumea s-a prezentat duminică, în ciuda vremii caniculare, la cea de a 46-a ediție a Praznicului de Pită Nouă de la Beliu.

Cu toții cunoaștem istoria acestei sărbători, în special localnicii, deci nu ar avea nici un rost să vă plictisiți cititorii cu astfel de informații“, ne-au precizat doi pensionari din învățământ.

În fața primăriei au fost mai multe echipe de dansatori, îmbrăcați frumos în port popular. După câteva dansuri populare au încins o horă. Din fața primăriei s-au deplasat, în alai, până la Pădurea Dumbrava, la o umbră asigurată de niște stejari seculari. Aici era o scenă amenajată de mai multă vreme, împodobită cu flori, cunună de spice de grâu și colaci din „Pită nouă“.

Este de apreciat munca celor doi gospodari, Emanuel Horvat, primarul comunei și viceprimarul Ioan Mihoc, care de mai bine de o săptămână s-au ocupat numai de această organizare, pentru ca spectatorii să aibă bănci pe ce să stea. Nu mai vorbim de realizările care se văd în comună de pe munca celor doi.

Se spune că orice lucru bun trebuie să înceapă cu rugăciune. La începutul serbării a fost oficiată o slujbă de către preotul paroh, după care primarul Emanuel Horvat le-a urat un „bun venit“ celor prezenți la „Praznicul nostru de Pită Nouă. Mă bucur că văd prezența de la un an la altul tot mai mare. Aceasta dovedește că respectăm tradiția și suntem niște urmași adevărați“, a precizat edilul șef. Primarul a mai prezentat istoricul acestei sărbători, care pur și simplu îți dă fiori. După cuvântul rostit pe scenă, a lăsat să continue programul asigurat de ansamblurile de dansatori și soliști de muzică populară din diferite zone.

A fost un program foarte frumos, cu tineri care au prezentat pe scenă ce au învățat de la instructorii lor. Primii care au urcat pe scenă au fost chiar gazdele cu un obicei și o tradiție foarte frumoasă, prezentată de copiii instruiți de dascălul Sebeșan. A urmat ansamblul Druscelele, din Bârsa, un ansamblu renumit în județul nostru și însoțit de solista Roberta Tomșa și bineînțeles de primarul Avram Ciev.

A mai fost prezent pe scenă Ansamblul Junii Cetății Dezna, nu au lipsit de pe scenă Ansamblul „Păstrătorii tradiției“ din Șicula, însoțiți de instructorul lor și de primarul comunei Duțu Căprar. Am avut și soliști precum Petrică Corbei și Maria Fărcaș. Alături de ei au mai urcat pe scenă Alexandru Pop, Abel Chiorodea, Vlad Șerban, Ioana Luguzău, Ioan Surdu, Daniela Han, Daniela Dudaș, Marius Ciprian Pop, Corina Szatmari și mulți alții.

Pădurea Dumbrava, invadată de fum de grătare

Se ridica un nor de fum peste stejarii seculari, de la grătarele încinse. Dar putem spune că au fost tot felul de mâncăruri pregătite din carne dar și gustoase. Au mai fost motoare de congelare care se auzeau odată cu muzica în frumosul loc ales, unde an de an își desfășoară activitatea marea sărbătoare a Praznicului de Pită Nouă.

La activitățile culturale sunt prezenți și politicieni, primari și alte oficialități. Chiar dacă sunt din tabere politice rivale, la astfel de manifestații toată lumea se înțelege.

Au fost prezenți senatorul Ioan Cristina, deputații Dorel Căprar, Florin Tripa, consilieri județeni, locali, primarii Duțu Căprar, Avram Ciev, Costuț Gligor și alții.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției