Vreme de patru zile (de joi începând), în orașul Pecica sunt programate a se desfășura o largă serie de manifestări culturale ce vor onora cel mai important aliment din hrana omului din ținuturile noastre – precum și eforturile celor care îl produc an de an – și anume: pâinea.
Astfel, sub genericul „Praznicul de Pită Nouă“ orașul Pecia va fi gazda evoluțiilor unor ansambluri de renume, a unor artiști conscrați ori în devenire dar și a unor întreceri atât sportive cât și de altă natură.
Manifestarea va culmina duminică la prânz când – după Şedinţa festivă a Consiliului Local, ținută în Sala Festivă a Primăriei – la ora 13, în Piaţa Regele Mihai. va avea loc ceremonia de Sfinţire a Pâinii Noi.
Deosebit la această ediție este însă o aniversare aparte, ce dă măsura preocupărilor constante a locuitorilor acestei așezări – pe lângă cel al muncii de zi cu zi – pentru aspectul cultural. Este vorba de împlinirea… unei jumătăți de veac de activitate a Ansamblului „Păstră­torii Tradiţiei” din Pecica.
Importanța acestei aniversări de suflet a fost frumos subliniată de Petru Antal, primarul oraşului Pecica. „Praznicul de Pită Nouă este cea mai veche şi mai mare manifestare culturală din oraş, pe care pecicanii o așteaptă în fiecare an. La ediţia din acest an vom sărbători şi folclorul autentic pecican, pentru că formaţia locală de dansuri populare ro­mâneşti a împlinit 50 de ani de la înfiinţare. Foştii şi actualii membri ai Ansamblului «Păstrătorii Tradiţiei» Pecica au pre­gătit un amplu spectacol aniver­- sar, care va fi transmis în direct de Etno TV” a precizat acesta.
Ca urmare a acestei fericite aniversări, duminică seara, de la ora 20,30 va avea loc un Spectacol Aniversar intitulat „PĂSTRĂTORII TRADIŢIEI LA 50 DE ANI”, prezentat de Felicia Stoian şi transmis în direct de Etno TV, după cum a precizat chiar primarul orașului. Firește, în jurul miezului nopții, ca la fiecare din edițiile ultimilor ani, un foc de artificii – așteptat deopotrivă de spectatori de toate vârstele – va încheia această deosebită sărbătoare.
(F.B.)

Recomandările redacției