Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a reprezentat pentru credincioșii prezenți la slujbele de la Mănăstirea Feredeu, așezământul monahal din deal, un prilej de înaltă trăire duhovnicească. Pentru a intensifica evlavia și bucuria duhovnicească, la inițiativa Părintelui stareț Arhim. Ilarion Tăucean și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, de câțiva ani, soborul de slujitori și pelerinii parcurg împreună, procesiunea ,,Drumul Crucii”, care începe la poalele dealului, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota.

Din sobor a făcut parte și Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Ciprian Tripa, preot slujitor la Schitul Tămand, Ineu, care a explicat semnificațiile Sfintei Cruci și folosul cinstirii ei de către creștini.

După aceasta, credincioșii au participat la Slujba de Priveghere săvârșită în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci din curtea mănăstirii.

Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți, Arhim. Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii, Pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Pr. Mircea Șirian, secretar la Protopopiatul Lipova.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură cu titlul ,,Sfânta Cruce – puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: I Cor. 1; Ioan 20), în care face o paralelă între prefigurarea și istoria crucii în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, subliniind legătura cu starea cea dintâi a omului lângă pomul cunoștinței binelui și-a răului și a pomului vieții, de la care s-au depărtat, lemnul Crucii, prin jertfa Mântuitorului, ridicându-l din cădere și redându-i adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu, înțelepciunea și puterea spre lucrarea mântuirii, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin hirotonirea întru preot a diaconului Cosmin-Mihai Iordăchescu, pe seama Parohiei Nicolae Bălcescu, Protopopiatul Lipova și întru diacon a tânărului Dănuț Tulcan, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Secaș, Protopopiatul Sebiș.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânţ, condus de domnul Marius Oneț, primarul Covăsânțului.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean să mulţumească Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toată vecinătatea şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au participat în aceste zile la sfintele slujbe săvârşite la sfânta mănăstire din deal.

Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției