Duminică, 4 iunie 2017, de Praznicul Rusaliilor, numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad. În ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cadrul cuvântului de învăţătură cu titlul ,,Semnul unităţii” (cf. citirilor praznicului: Fp. Ap. 2; Ioan 7 şi 8), chiriarhul, plecând de la învăţătura de credinţă despre Sfânta Treime, arată cum aceasta se reflectă şi în viaţa Bisericii şi a membrilor ei, cunoscând prin darul sărbătorii comuniunea dintre oameni şi a acestora cu Dumnezeu. Prin iconomia calendarului, Dumi­- nica Rusaliilor din anul pe care-l parcurgem, este dedicată părinţilor şi copiilor. Biserica însăşi, fiind alcătuită din conducători şi ascultători, reflectă limbajul familiar de părinţi şi fiii şi fiicele duhovniceşti. Sfântul Ioan Gură de Aur subliniază faptul că familia este ,,o mică biserică”, astfel încât ziua întemeierii Bisericii îndeamnă la a vedea îndatoririle religioase ale familiei creştine, a subliniat ierarhul.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în uce­nicii lui Hristos, trimişi de El să bineves­tească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică la popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.
Frunzele de tei sau de nuc se aduc în Duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea Tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi  a Preasfintei Treimi.
În seara zilei, Înaltpreasfinţia Sa săvâr­şeşte slujba Acatistului Sfintei Treimi, la Catedrala arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi catedrali, în ziua de ajun a hramului ,,Sfânta Treime”.
Cu acest prilej, Chiriarhul rosteşte un cuvânt de învăţătură despre ,,Însemnătatea sărbătorii”, în care face legătura celor şapte laude, în special, iar în general a slujbelor şi rugăciunilor bisericeşti, subliniind temeiul învăţăturii despre Sfânta Treime.
Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției