de VOICU SIDA 

Cu toții am strigat: „Vrem libertate și democrație!” Acum, avem ceea ce ne-am dorit. Din păcate, le avem pe amândouă, dar au venit la pachet cu haosul care s-a creat și încă persistă în multe instituții ale statului.

Ne amintim de anii aceia, când se întrerupea curentul electric, când aveam mai mare nevoie de el și orbecăiam la lumina lumânării câteva ore. Era greu să ajungi la niște mezeluri și le pui pe masă la copii. Mai toate se dădeau pe sub mână. Zahărul, uleiul se repartizau în cantități, în funcție de numărul de membri ai familiei. Pâinea la sate era transportată de la centrul de comună cu caii și căruța, în condiții inumane.

Dar, cu toate astea, parcă nu erau atâtea îmbolnăviri. Aveai medicul în comună, milițian în comună.

Ei, toate acestea au luat alte căi după 1989. Numai dacă ai fost văzut înainte de 1989 într-o comunitate străină de locul tău, milițianul te-a cam luat la rost: de unde ești și unde lucrezi. Nu scăpai așa ușor, dacă nu puteai să justifici clar prezența ta, în respectiva localitate.

Da, acum avem libertate, democrație, dar parcă și un haos până la infinit. Să fi auzit atunci un milițian să stea de „șase” și tâlharii să tâlhărească, mai ales o persoană în vârstă, Doamne ferește! Să fi ajuns un astfel de eveniment la urechile partidului, ori să răsfoiască ani de zile pe dosare justiția, să lase în libertate cu atâta ușurință hoții.

Din păcate, noi am trăit vremurile acelea, au fost grele, dar ai avut asigurat un loc de muncă, iar siguranța personală îți era garantată. Nu ți-a fost groază că îți dă noaptea cineva în cap sau chiar ziua în amiaza mare, cum se întâmplă acum.

Degeaba mai ai poliție. Vă dau un exemplu: la secția de Poliție de la Gurahonț sună o persoană la 112 și cere ajutor pentru Gheorghe, din cătunul nu știu care, aparținând de Luncșoara. Și au trimis niște copii, din ăștia tineri, care nici nu auzit bine de Luncșoara. Până găsesc cazul s-a comis crima. De aceea vorbim de haos. Înainte, postul de miliție avea trei milițieni. Aceștia știau pe fiecare locuitor din raza lor de activitate, iar acest lucru cred că era valabil și pentru sectoriștii din orașe. Practic sectoristul cunoștea tot ce se întâmplă pe raza lui de activitate. Aici, la Luncșoara, în acest sector al MAI nu este în regulă cu aceste secții înființate. Să nu știi ce oameni ai în subordine și pe cine recrutezi pentru școala aia anemică pe care o fac.

VOICU SIDA 

Recomandările redacției