Prea puțin o demisie pentru șapte morți

0
649

Numărul total al victimelor incendiului de la Matei Balș a ajuns la șapte. Șapte morți, iar unii dintre români vor o demisie. Oricare, doar să fie. Poate fi a președintelui Iohannis, a primului ministru, a lui Raed Arafat – poate cel mai bine împământenit într-un sistem sanitar care, iată, își incendiază pacienții sau a lui Voiculescu, ministrul Sănătății de foarte puțină vreme.

Românii au ieșit în stradă pentru a scanda „Demisia!“, „Nu vrem să fim conduși de hoți” și „Asasinii”. Au dreptate, dar o simplă demisie nu ar rezolva nimic. În primul rând, demisia ministrului Sănătății ar fi absurdă, prin prisma faptului că nici bine nu și-a văzut biroul. Nu putea face minuni într-un sistem corupt, poate cel mai corupt din țara noastră de ani de zile. În sistemul sanitar, sub umbrela „grijii față de sănătatea populației“ se investesc sume astronomice în laboratoare, condiții hoteliere, aparatură medicală etc etc. Doar că un foarte mare procent din aceste fonduri ajung drept comisioane, atenții sau șpăgi pentru a fi încheiat un contract sau altul. Iar rezultatul este cât se poate de clar: ard pacienții în saloane, din cauza firelor electrice învechite sau din cauza lucrărilor foarte ieftin efectuate. Nu mai are rost să adăugăm aici unde ajung banii pe internările fictive sau pe valoarea tratamentelor ultra umflate. Rezultatele se văd și aici: în spitalele din România, cu puține excepții, pacienții sunt nevoiți să își cumpere singuri tratamentul, pentru că „unitatea nu are bani“.

Iar noi cerem demisia. Să presupunem că o obținem. Și, totul este rezolvat? Putem lăsa jos pancartele și să mergem liniștiți acasă să ne culcăm? Problemele din sistemul sanitar sunt rezolvate? Nu vor mai arde pacienți în saloanele insalubre, dar oficial modernizate pe bani grei, din spitalele din România?

Singura certitudine rămâne că la doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamț, un nou incendiu face victime într-un spital din România.

Tragedia nu a fost suficient de mare pentru președintele României de a-și amâna programul de a se da cu schiurile. Total neinspirat momentul președintelui Iohannis de a merge la schi a doua zi după tragedia de la Matei Balș, acolo unde șapte oameni și-au pierdut viața. Gestul întărește și mai mult opinia contestatarilor săi, care îl bănuiesc de lipsă de empatie și umanitate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.