Autoritățile arădene au intrat în alertă pe fondul suspiciunilor de îmbolnăviri cu coronovirus, având în vedere numărul mare de români care se întorc din Italia, unde au fost confirmate tot mai multe cazuri. Reamintim că, pentru Spitalul Județean s-a instituit un regim asemănător carantinei, duminică, după ce, la Timișoara a aterizat un avion ai cărui pasageri erau români care fuseseră în zonele afectate din Italia (Padova). Astfel, accesul vizitatorilor în spital este restricționat.

La nivelul țării noastre se iau măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, însă cazurile de infectare au crescut cu zecile de la o zi la alta, în Italia.

Reprezentanții Prefecturii Arad au convocat duminică seara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea implementării măsurilor preventive necesare în contextul apariției cazurilor de îmbolnăviri cu CONVID 19. Alături de membrii Comitetului, la ședință au participat primarii localităților de frontieră, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad,  prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, Consulul onorific al Italiei la Arad, Roberto Sperandio,  precum și directorul general al Poliției Locale Arad, Adrian Toma.

Astfel, în urma dezbaterilor, Comitetul a dispus măsuri și informează populția în legătură cu acestea. Cetățenii care se vor prezenta în toate punctele de trecere a frontieriei de pe raza județului Arad din zonele afectate, vor completa un chestionar pus la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locația de îmbarcare precum și pe cea de destinație.

S-au stabilit spații pentru eventuala carantină

Se va asigura permanență în toate punctele de trecere a frontierei cu medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad. S-au identificat anumite spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină și anume, zona Căsoaia.

„Conducerea Universității de Vest «Vasile Goldiș» din Arad va solicita aprobarea Ministerului Educației și Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, cu recuperarea activităților didactice și modificarea structurii anului universitar. Pentru orice situație de urgență a studenților, universitatea pune la dispoziție un număr de telefon Help Desk UVVG 0748988884.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență că, până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri care să necesite izolare într-un centru de carantină“, au anunțat reprezentanții Prefecturii Arad.

UPDATE:

Pentru UPU și Ambulatoriul spitalului nu există restricții

Cu toate că epidemia a avut o evoluție fulminantă, este necesar ca populația să conștientizeze că panica nu ar face decât să agraveze situația.

Arădenii trebuie să știe că măsurile impuse la Spitalul Județean sunt pentru prevenirea contactării virusului. Pe Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatoriul de Specialitate, activitatea nu a suferit schimbări. De asemenea, accesul aparținătorilor este permis la ATI. „Oamenii trebuie să știe că este restricționat accesul vizitatorilor pe secțiile spitalului, în scop de măsură de prevenție. Arădenii se pot prezenta la Unitatea de Primiri Urgențe și de asemenea, la cabinetele Ambulatoriul spitalului, ca și până acum. Vom anunța orice eventuală modificare“, a susținut Simina Roz, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Evoluție fulminantă în Italia

În Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate, numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut fulminant. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină, fiind cea mai afectată țară de pe continent și a treia la nivel mondial. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Lombardia.

Epidemia de COVID-19 s-a extins în cinci regiuni din nordul țării. 149 de persoane sunt internate, după ce s-au infectat cu noul coronavirus. În total numărul celor infectați cu Covid-19, în această țară, s-a extins la peste 200 până luni, la orele amiezii. Practic, în aproximativ 24 de ore au apărut în jur de 50 de cazuri noi.

După cum am semnalat într-un număr trecut al cotidianului nostru, măștile medicale de protecție nu se mai găsesc în farmacii. Farmaciile au rămas fără măști încă din perioada declanșării epidemiei de gripă. Măștile sunt ulta solicitate în mediul medical,precum și în București, unde au fost distribuite călătorilor de pe transportul în comun.

Infecția cu coronavirus, ce se transmite pe calea aerului nu are tratament și nici nu există un vaccin specific. Tratamentul este doar simptomatic. Tratarea simptomatologiei este foarte importantă și de asemenea și sistemul imunitar al persoanei îmbolnăvite. Persoanele vârstnice și cu probleme de sănătate sunt cele mai expuse complicațiilor. În prezent se caută vaccin pentru coronavirus, dar specialiștii spun că este posibil ca acesta să sufere mutații.

 

 

Recomandările redacției