Prefectura revine, din nou cu precizări vizavi de parada militară ce trebuia, în mod normal să aibă loc în municipiu, în aceste zile, de Centenarul Administrației Românești.

Din cauza blocajului municipalității, cei 100 de ani de la instalarea administrației românești în Arad se vor împlini fără a fi marcați prin defilarea cu efective și tehnică a Batalionului 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu” și a cadrelor structurilor județene aparținând Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit reprezentanților Prefecturii, la începutul lunii mai, Garnizoana Arad a trimis Primăriei Arad, două solicitări care vizau organizarea defilării pe bulevardul Revoluției, una în atenția Comisiei de sistematizare a circulației și una în atenția Comisiei de avizare a adunărilor publice. S-a primit răspuns negativ din partea Comisei pentru avizarea adunărilor publice, invocându-se organizarea unei alte manifestații în centrul orașului pe Bulevardul Revoluției, între orele 10.00-20.00. Deși în adresa comisiei pentru avizarea adunărilor publice intervalul ocupat de altă manifestație este cel de mai sus, conform programului oficial dat publicității în ultimele zile activitățile în centrul orașului încep doar la ora 19.00.

„Am sperat că situația se va reglementa și că decidenții din primărie își vor da seama că o astfel de sărbătoare nu poate fi marcată fără prezența militarilor activi și a reprezentanților unor instituții fundamentale ale statului român. Acum o sută de ani, militarii români intrau în Arad în urma unor lupte eroice purtate alături de camarazii lor răpuși pe câmpul de luptă. Astăzi, militarii activi sunt îndepărtați din centrul orașului pentru niște motive pe care cei care nu au dat avizul nu le explică. Defilarea se putea desfășura dacă exista dorință din partea persoanelor aflate la conducerea primăriei deoarece evenimentele organizate de această instituție se vor desfășura doar spre finalul intervalului orar ocupat.  Cred că este o premieră la nivel național, ca de la o sărbătoare strâns legată de armată și de celelalte instituții ale statului român să fie excluși militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii, polițiștii de frontieră. Sunt profund dezamăgită de această atitudine a celor de la vârful primăriei Arad care acționează ca și cum ar fi ostili prezenței reprezentanților statului român în mijlocul manifestărilor ce marchează cei o sută de ani de la instalarea administrației românești în orașul nostru”, a susținut prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

Recomandările redacției