prefectura

Problema creşterii plafonului salariilor funcţionarilor municipalităţii alimentează dispute poltice. Prefectura a răspuns declaraţiilor făcute de primarul Gheorghe Falcă. Reprezentanţii Prefecturii spun că subiectul care ar trebui să rămână o problem administrativă a fost politizat. Prefectura asigură că funcţionarii că îşi vor primi remuneraţiile la timp.

Reprezentanţii Prefecturii reamintesc că instituţia nu stabilește plafonul de salarizare a unor primării, nici măcar funcționarii Administrației Județene a Finanțelor Publice, ci ministerul.

„(…) atunci când există voință și bună credință, bugetul se poate vota fără finanțare 100% pentru salarizare – și aici se poate lua ca exemplu bugetul CJA, care nu a prins în buget toți banii pentru personalul din sănătate, urmând ca ulterior plafonul să fie ajustat pe parcursul anului. (…) toate drepturile lor salariale vor fi plătite integral și la timp“.

Asigurările date de Prefectura Arad sunt întărite şi de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Potrivit administraţiei fiscale, judeţului Arad i-a fost repartizată suma de 412.907 mii lei, reprezentând nivelul maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale pentru anul 2015. Resursele bugetare nu au fost alocate integral de la începutul exerciţiului financiar, acestea urmând a fi asigurate prin rectificări bugetare.

„Cuantumul valoric de 109.111 mii lei, alocat municipiului Arad este aproximativ la nivelul execuţiei anului 2014, diminuat cu sumele acordate prin OG 74/2014, reprezentând drepturi salariale câştigate în instanţă de către cadrele didactice şi plătite în avans în contul anului 2015. Întrucât, la acest moment, nu există un fond de rezervă sau resurse nealocate, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad colaborează cu Instituţia Prefectului, cu Municipiul Arad şi cu celelalte instituţii cărora le-au fost alocate resurse bugetare pentru anul 2015, în scopul identificării unor posibilităţi de redistribuire a fondurilor bugetare, care însă presupune diminuarea sumelor alocate altor unităţi bugetare, din cadrul judeţului Arad, pentru asigurarea necesarului solicitat de Municipiul Arad“, susţine Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad.

Ca în anii precedenţi, în semestrul II al anului 2015 unităţile administrativ teritoriale vor solicita suplimentarea nivelului maxim de cheltuieli, iar Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad, împreună cu Prefectura va întreprinde demersurile necesare în vederea suplimentării, pentru întreg judeţul Arad, a nivelului maxim de cheltuieli.

Recomandările redacției