D upă ce ai rezervat biletele la hotel sau pensiune, ai pla­nificat drumul și ai făcut o listă de activități distractive pentru întregul grup, ți-a mai rămas un singur aspect de rezolvat – revizia mașinii.
Bateria. Tensiunea unei baterii încărcate la capacitate maximă ar trebui să fie în jurul valorii de 12.6 volți. Din acest motiv, este indicat să verifici înainte de plecare starea bateriei cu ajutorul unui multimetru, un dispozitiv menit să măsoare nivelul de tensiune.
Anvelope. Acestea joacă un rol important în siguranța ta și a pasagerilor deopo­- trivă, fiind piesa de contact dintre carosabil și autoturism. În primul rând, dacă simți că mașina ar putea avea unele probleme le­gate de sistemul de direcție, este cazul să verifici geometria rotilor într-un service specializat. După aceea, valoarea presiunii din pneuri se măsoară conform ghidului existent pe autocolantul plasat pe ușa laterală a șoferului; examinează nivelul de uzură al anvelopelor și, desigur, asigură-te că îi faci loc inclusiv roții de rezervă în portbagaj.
Sistemul de frânare. Această categorie include așa-numitele „consumabile”, adică piese care se înlocuiesc când ating un anumit prag de uzură – plăcuțe de frână și discuri de frână. În cazul în care simți o vibra­ție în momentul acționării frânei, apelează la un service să le schimbi.
Lichidele. Funcționarea în condiții favorabile a mașinii depinde, în mare parte, de nivelul lichidelor. Această grupă cuprinde: lichidul de frână, lichidul de parbriz, lichidul din vasul de expansiune.
Uleiul. Dacă nivelul uleiului este scăzut, completează doar cu produse recomandate de producătorul autoturismului.
Sistemul de iluminare. De la faruri (fază scurtă și fază lungă), la stopuri, semnalizatoare pentru față și spate, proiectoare de ceață, bec marșarier, poziții, becuri pentru numărul de înmatriculare și cele pentru interior, trebuie să te asiguri că fiecare lumină își îndeplinește cu succes funcția.
Documentele de călătorie și trusa de urgență. Caută din timp informații referitoare la documentele necesare pentru tran­zitarea orașului sau a țării. Din portofoliul de acte n-ar trebui să lipsească talonul mașinii, asigurarea obligatorie, permisul de condu­cere și vinieta. Mai mult, deoarece trebuie să fii pregătit pentru orice situație, include un kit de prim ajutor, un stingător, pături, lan­ternă, triunghi, vestă reflectorizantă, bandă izolatoare, un set de baterii noi, apă și cabluri de curent.

Recomandările redacției