Aradul va găzdui, în perioada 21-23 noiembrie, cea de a treia ediție a Simpozionului Internațional „Cultură și Civilizație Chineză”. După cum susțin reprezentanții filialei arădene a Casei Româno-Chineze, pregătirile au intrat în linie dreaptă, comunicările prezentate în cadrul simpozionului de anul acesta urmând să acopere o paletă mult mai largă, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat la edițiile precedente. „Anul acesta, în cadrul simpozionului vor avea loc nouă evenimente. Pentru început aș vrea să mulțumesc consilierilor locali, de stânga și de dreapta care au aprobat în unanimitate acest proiect, fapt care a fost apreciat și de Ambasada Chinei. Mai trebuie să mulțumim Centrului Municipal de Cultură și Asociației Con Brio, reprezentată aici de președinta Ana Maria Dragoș, Ramona Pencea și Liliana Bran. Trebuie să știți că vom continua să organizăm întâlniri cu oficialități arădene, cu reprezentanți ai Consiliului Județea, Prefecturii și Primăriei, că anul acesta vom avea opt lucrări în plus față de anul trecut și vor fi subiecte foarte interesante. De asemenea, vom face o nouă lansare a cărții care curinde comunicările de la ediția de anul trecut a simpozionului, va fi prezentată activitatea CRC, biblioteca CRC. Mai mult, vom colabora cu Colegiul Național Moise Nicoară, elevii și profesorii de acolo urmând să realizeze un program cu tema «China, portret de suflet», iar jurnalistul Andrei Ando, în colaborare cu Foto Club Pro Arad va avea o expoziție de fotografie cu tema «China, o experiență personală»”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Filialei Arad a Casei Româno-Chineze.
Un eveniment de anvergură
Ana Maria Dragoș, președintele Asociației Con Brio a vorbit în continuare despre proiectele comune derulate de asociație în colaborare cu CRC. „Este demn de remarcat faptul că s-au obținut și anul acesta fonduri din partea autorităților locale. De asemenea, aș vrea să mulțumim doamnei Lizica Mihuț, pentru că a reușit să organizeze un eveniment de o asemenea anvergură”, a spus Ana Maria Dragoș. „Pentru mine a fost o provocare să mă alătur unui grup care se străduiește să facă ceva mai mult pentru Arad”, susține conf. univ. dr. Liliana Bran, directorul Școlii Postliceale Sanitare. „Noi toți avem nevoie de valori și să promovăm valorile. Abia aștept să particip la o nouă ediție a simpozionului, cu o nouă lucrare, cu atât mai mult cu cât China este o patrie a tainelor”, a declarat Ramona Pencea, președintele Patronatului Psihologilor cu Drept de Liberă Practică din Zona de Vest.
La rândul său, poetul Ioan Matiuț, directorul Editurii Casa Româno-Chineză, a făcut o scurtă trecere în revistă a activității acestei edituri, care se poate lăuda cu trei volume scoase de sub tipar, „Arad-Album Monografic”, cartea de poezii „Toate acestea” și „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Interculturale Româno-Chineze”. „Editura Casa Româno-Chineză este o editură încă tânără, care și-a început activitatea anul trecut. Am reușit să edităm trei cărți. Trebuie să știți că nu ne vom lăuda cu un număr mare de volume, ci cu puține, dar bune”, afirmă Matiuț.
În încheiere mai trebuie spus că reprezentanții CRC doresc să organizeze o întâlnire a prietenilor Chinei din Arad cu înaltul oficial al ambasadei, care va veni în municipiu cu ocazia simpozionului. Astfel, persoanele interesate sunt așteptate la Casa Româno-Chineză.

Recomandările redacției