Prejudiciu de 14 milioane de lei, adus Finanțelor Arad. Suspecții au fost trimiși în judecată de DNA

0
280

Procurorii din cadrul Direcției Na­ționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a zece persoane, care sunt acuzate că au prejudiciat Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad cu 14 mili­oane de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad.
„Inculpații Roman Mihail Codrin și Tuvene Marius Daniel, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, la sfârșitul anului 2008, au început demersurile pentru constituirea unui grup infracțional la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, axat pe dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria și desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată. În demersurile lor, cei doi au profitat de oportunitatea legislativă conferită societăților care funcționau în regim de „operator înregistrat”.
Pentru a evita tragerea la răspundere penală, membrii grupului l-au cointeresat material pe inculpatul Cioflan Marian, inspector vamal desemnat să monitorizeze activitatea societății ad­- ministrată de inculpații Roman Mihail Codrin și Tuvene Marius Daniel. Acesta din urmă și Varga Florin Irinel i-au dat inspectorului vamal, cu titlu de mită, un autoturism marca Dacia Logan, pentru ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să urgenteze formalitățile vamale.
Concret, în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului au efectuat, în modalitatea de mai sus, un număr de 334 operațiuni intracomunitare vizând cantitatea de 9.885.454 litri motorină (în valoare de 3.815.817 euro) ce a fost ulterior livrată pe piața internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, administrate de inculpații Marcu Gheorghe,Varga Florin Irinel și Purcel Șerban Nelu.
În vederea însușirii produsului infracțional obținut prin infracțiunea de evaziune fiscală, membrii grupului infracțional organizat au creat circuite financiare succesive, prin care au disimulat diferite sume de bani (400.000 lei și 200.000 lei), sub forma unor „nevoi personale, restituire împrumut, plată în avans” care au ajuns, astfel, în posesia inculpa­tului Cîtu Ion, administrator al unei societăți comerciale, prin intermediul căreia produsul energetic achiziționat a fost comercializat pe teritoriul național.
Într-o manieră asemănătoare a procedat și inculpatul Stanciu Cristian George care, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a încheiat, în cursul anului 2009, cu administratorul unei firme, un contract de prestări servicii, în sumă totală de 200.000 lei, fără TVA, prin care a disimulat plata sumei de 53.067,45 lei ordonată în data de 22.05.2009 prin trei transferuri bancare, sumă provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Prejudiciul creat bugetului con­solidat al statului, constând în acciză și TVA, se ridică la 14.195.391 lei, sumă cu care Direcția Generală a Finanțelor Publice – Timișoara, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, s-a constituit parte civilă în cauză“, se arată într-un comunicat al DNA.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Cioflan Marian, Tuvene Daniel Marius și Mugea Liviu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.