Ultimul calup de meciuri din faza grupelor, zona UEFA, n-a mai adus nicio surpriză. Țările de Jos și Turcia și-au securizat calificarea respectiv prezența la baraj, în dauna Norvegiei. Ucraina a învins în Bosnia iar Franța a lăsat Finlanda să privească turneul final la televizor în timp ce Țara Galilor a remizat acasă cu Belgia asigurându-și astfel locul 2 într-o grupă în care merg două echipe la baraj deoarece ocupanta locului 3, Cehia (la fel ca Austria într-o altă grupă), și-a asigurat calificarea în această fază a competiției prin intermediul UEFA Nations League. Iată și ultimele rezultate:

  • Finlanda – Franța 0-2
  • Bosnia și Herțegovina – Ucraina 0-2
  • Țara Galilor – Belgia 1-1
  • Cehia – Estonia 2-0
  • Țările de Jos – Norvegia 2-0
  • Muntenegru – Turcia 1-2 (utistul Marko Vukcevic a fost rezervă neutilizată)
  • Gibraltar – Letonia 1-3

Făcând o recapitulare, echipele calificate din zona europeană, la Campionatul Mondial din Qatar sunt: Serbia, Spania, Elveția, Franța, Belgia, Danemarca, Țările de Jos, Croația, Anglia și Germania.

Următoarele reprezentative vor trebui să treacă prin furcile caudine ale barajului pentru a se califica la turneul final: Portugalia, Suedia, Italia, Ucraina, Țara Galilor, Scoția, Turcia, Rusia, Polonia, Macedonia de Nord + Cehia și Austria (calificate prin intermediul Ligii Națiunilor). Pentru baraj, cele 12 echipe calificate vor fi împărțite în trei grupe de câte 4 echipe. În fiecare grupă se vor juca două semifinale (un singur tur) și o finală între câștigătoarele semifinalelor. Câștigătoarele finalelor din cele trei grupe se califică la turneu final. Semifinalele se vor desfășura pe terenul echipelor care au înregistrat cel mai mare punctaj în grupele lor de calificare. Acestea sunt: Portugalia, Scoția, Italia, Rusia, Suedia și Țara Galilor. Aceștia sunt așa numiții „capi de serie“ care nu vor putea cădea mai mult de doi în aceeași grupă de patru. De asemenea, din motive politice, Rusia și Ucraina nu pot face parte din aceiași grupă. Locația finalelor grupelor va fi decisă prin tragere la sorți. Tragerea la sorți a meciurilor de baraj va avea loc vineri 26 noiembrie iar partidele se vor juca în primăvară, pe 24 și 29 martie.

În ceea ce privește calificările de pe celelalte continente, singurele certitudini vin din America de Sud, unde Brazilia și Argentina și-au asigurat deja prezența la Campionatul Mondial.

Recomandările redacției