Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a organizat, în premieră națio­nală, în perioada 14-17 aprilie 2016, Şcoala de Primăvară de Meristemote­rapie, ediția a II-a, care a reunit specia­lişti în domeniul meristemoterapiei din țară și străinătate, dintre care îi amin­tim pe dr. Fernando Piterà din Italia, unul dintre cei mai apreciați medici care aplică cu succes, de zeci de ani, mersitemoterapia, prof. dr. Giancarlo Statti din Italia, conf. dr. Giangiacomo Beretta, conf. dr. Tatiana Calalb din Republica Moldova.
Autorităţile locale au fost reprezentate de ing. Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, care a subliniat, în deschiderea manifestării ştiinţifice, unde au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, prof. univ. dr. Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie, specialişti din ţară şi străinătate, numeroşi invitaţi din cadrul Facultăților de Farmacie din Timișoara, Oradea și Cluj Napoca, re­prezentanți ai colegiilor profesionale – Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medi­cilor, Ordinul Asistenților și Moa­șelor din România, cadre didactice, doctoranzi şi studenţi, importanţa cercetării științifice în domeniul sănătăţii, respectiv al meristemote­rapiei, precum şi buna colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
În cadrul lucrărilor pe secțiuni și a workshop-urilor, care s-au desfăşurat în Campusul Universitar „Vasile Goldiş” şi la Castelul Universitar Macea, au fost prezentate cele mai noi cercetări în domeniul meristemoterapiei, care reflectă mai corect tipurile de țesuturi vegetale folosite în terapia cu muguri, mlădiţe, scoarţă şi rădăcină tânără, semințe proaspete şi sevă.
Prof. univ. dr. Fernando Piterà, din cadrul Universității din Milano, a declarat că, vizita la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost o experienţă excepţională din mai multe motive: „Primul dintre ele este acela că am găsit, la Arad, o Universitate bine organizată, cu tehnologii foarte bine dezvoltate și am fost foarte uimit de profesionalismul care l-am văzut la întregul corp didactic. Nu în ultimul rând, am fost plăcut surprins de recu­noaşterea de care se bucură preşedintele şi rectorul fondator al acestei Universităţi, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, din partea comunităţii arădene. Complimentele mele se îndreaptă şi către organizatorii acestei manifestări strălucite, d-na prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității, la care au participat, cu intervenţii foarte interesante şi alţi profesionişti din domeniul meristemoterapiei. Toate aceste lucruri sunt cu atât mai admirabile cu cât Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad este una dintre pionierii acestui tip de predare şi învăţare, în domeniul meristemoterapiei. Nu pot să nu remarc și frumuseţea Grădinii Botanice de la Macea, grija cu care este întreţi­nută, activitatea susţinută a directorului ei, a angajaţilor şi colaboratorilor, care sunt foarte activi în studierea plantelor, a seminţelor şi îngrijirea muzeului existent aici”.
„În acest an, am prezentat câteva soluţii, în tratamentul patologiei sistemului cardiovascular, dar și studiile făcute asupra patologiei cronice, deoarece bolile cardiovasculare şi tumorile sunt primele două cauze ale mortalităţii la nivel mondial. În meristemoterapie se foloseşte meristemele, care reprezintă ţesuturile fine ale plantei, care posedă acele principii primare și nu secundare existente, în fitoterapia tradiţională. Caracteristica lor este asemănarea cu celulele staminale, care au o importantă acţiune regeneratoare asupra organelor afectate de boală. În funcţie de specie, au o acţiune organotropică, dar în calitate de celule stem au şi o acţiune de tip sistemic asupra organismului uman, de reechilibrare a sistemelor acestuia. Iată câteva resurse, care sunt, în parte, necunoscute şi neexplorate, constituindu-se într-un câmp de cercetare extraordinar în viitor, o adevărată fitoterapie a viitorului”, a precizat prof. dr. Fernando Piterà.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a subliniat personalitatea celui care a onorat simpozionul internaţional de meriste­- mo­terapie, respectiv gemoterapie – o nouă ramură a fitoterapiei. „Profesorul Fernando Piterà este iniţiatorul acestei discipline, pe plan european, fiind considerat „părintele” meristemoterapiei, o terapie nouă care se adresează celor care doresc să studieze principiile active din muguri, mlădiţe tinere și sevă ale plantelor. În mod sigur, relaţiile pe care le avem cu domnul profesor Piterà vor pune bazele unei noi discipline de studiu la Facultatea de Farmacie – meristemoterapia. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în premieră naţională, acest simpozion, care a adus noi concepte asupra profilaxiei populaţiei, prin această nouă metodă, promovată de şcoala italiană şi Universitatea din Milano, prin profesorul Fernando Piterà. După cele două zile de simpozion, am descins la Grădina Botanică din Macea, la Castelul Universitar, unde am pre­zentat oaspeţilor noştri de peste hotare grădina botanică, care are peste 22 de hectare și este una dintre cele mai frumoase de acest gen din Europa”.
„Revenind la simpozion, rezultatele acestuia au fost deosebit de interesante şi, în mod precis, utilizarea principiilor active din muguri, sau meristeme, acestea fiind primele elemente care apar la plantele tinere, vor duce la dezvoltarea fitoterapiei tra­diţionale. Prin intervenţiile specialiş­tilor participanţi la acest simpozion, fie la lucrările din plen, sau la cele desfăşurate pe secţiuni, s-a reliefat importanţa preocupării unor noi forme de medicamente, utilizând aceste principii active din meristeme. Specialiştii noştri de la Facultatea de Farmacie, prezenţi la această reuniune, vor încerca în perspectivă, să pună bazele, prin Institutul de Ştiinţe ale Vieţii, această nouă disciplină – meristemoterapia, care se conturează a fi una de viitor. În acest mod, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” înţelege să îşi aducă o contribuţie importantă la fundamentarea conceptului de fitoterapie şi meristemoterapie, prin crearea unor noi medicamente, deoarece din punct de vedere biologic şi biochimic nu sunt ofensive și nu rezultă din ele metaboliţi. Mulţumim tuturor participanţilor, celor din străinătate şi din ţară, care ne-au ajutat să demonstrăm valoarea meristemoterapiei şi cred că, în curând, vom prezenta un brevet de invenţie, la nivel naţional”.
Daniel Albu    

Recomandările redacției