ParisPremierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunțat duminică decizia UNESCO de a amâna inaugurarea la Paris a unei expoziții având ca temă 3.500 de ani de relații între poporul evreu și Israel, ca urmare a cererii venite din partea a 22 de țări arabe, relatează AFP.

‘Explicația care a fost dată este că această expoziție ar putea să afecteze negocierile israeliano-palestiniene. Or, aceasta nu ar putea să afecteze aceste negocieri care se bazează pe fapte, pe adevăr care nu este niciodată dăunător’, a afirmat Netanyahu la deschidere Consiliului de miniștri săptămânal.

‘Ceea ce aduce atingere negocierilor este convocarea sistematică a ambasadorilor israelieni în anumite țări, pe subiecte fără substanță, în timp ce încălcările comise de Autoritatea palestiniană trec fără problemă’, a adăugat Netanyahu. El a făcut astfel referire la convocarea unor ambasadori israelieni în țări europene, după recenta anunțare a construirii a 1.800 noi locuințe în coloniile din Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Printre diplomații convocați figurează ambasadorii Israelului în Franța, Marea Britanie, Italia și Spania.

Expoziția evocată de premier și intitulată ‘Oamenii, Cartea, Pământul: relația de 3.500 a poporului evreu cu Pământul Sfânt’ urma să aibă loc la sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fiind organizată în colaborarea cu Centrul Simon-Wiesenthal.AGERPRES/

Recomandările redacției