Premierul Victor Ponta a făcut marţi o prezentare a proiectului de buget pentru acest an în cadrul Uniunii Social Liberale, prilej cu care a dorit să precizeze că proiectul conţine promisiunile făcute faţă de cetăţeni.

„Proiectul de buget pe 2013 s-a construit în primul rând pe ideea respectării unor promisiuni pe care le-am avut in opoziţie şi care ne-au adus victoria in alegeri. Vreau să faceţi o paralelă foarte clară între alegerile din 2009 prezidenţiale, urmate imediat în primăvara lui 2010 de tăierea pensiilor şi salariilor şi paralela cu 2012 anul în care am promis indexarea pensiilor şi revenirea la salariile din 2012 şi faptul că, prin acest proiect de buget, ne ţinem de cuvânt. Efortul bugetar pe care o să-l găsiţi în interiorul proiectului de buget este un efort considerabil şi am considerat, alături de colegii mei, prioritatea zero este să ne ţinem de cuvânt”, a declarat premierul, în debutul reuniunii de la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Ponta, proiectul de buget conţine argumentele necesare atât pentru revenirea salariilor din 2010, cât şi pentru indexarea pensiilor.

„Nu este cât mi-am dorit, dar este sigur un efort pe care îl facem împreună şi care este al majorităţii parlamentare. Şi numai în măsura in care dvs. susţineţi acest efort el poate fi pus în practică”, a adăugat şeful Executivului.

În ceea ce priveşte sumele pentru investiţi, premierul Victor Ponta a arătat că un obiectiv fundamental a fost încurajarea şi sprijinirea acelor investiţii, în primul rând din fonduri europene, din fonduri rambursabile şi, pe un al treilea nivel, din fonduri bugetare.

Nu în ultimul rând, premierul a arătat că este vorba de câteva datorii istorice pe care „toţi cei din USL trebuie să le plătească”.

El a adăugat că 3,5 miliarde lei merg către plata datoriilor din sănătate şi a adăugat că acesta „nu este un favor” acordat ministrului de resort Eugen Nicolăescu.

Victor Ponta a dorit să precizeze să relaţia Guvernului cu instituţiile financiare internaţionale – FMI, Banca Monidală, Comisia Europeană, subliniind că nu acestea ne fac bugetul naţional.

„Nu este aşa, nu ne obligă nimeni, putem spune că nu mai avem acord, putem să nu mai respectăm nimic din ce ne-am propus. (…) E pentru prima dată când ieşim din procedura de deficit excesiv, suntem sub 3 la sută, iar asta înseamnă că următoarelor guverne şi următoarelor generaţii le lăsăm mai puţini bani de restituit. Noi acum avem de restituit ce s-au împrumutat dumnealor (n.r. – fostele guvernări PDL). Opţiunea noastră este totuşi de a accepta, având acord cu instituţiile internaţionale, să dăm un semn de stabilitate”, a argumentat co-preşedintele USL.

 

Recomandările redacției