Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO/ Guillermo Cano 2013 a fost acordat ziaristei etiopiene Reeyot Alemu, condamnată în ţara ei la cinci ani de închisoare pentru ‘terorism’, arată un comunicat al UNESCO difuzat marţi şi preluat de AFP.


Juriul, alcătuit din profesionişti ai presei, a recunoscut ‘excepţionalul său curaj, rezistenţa şi angajamentul pentru libertatea de exprimare’.

Reeyot Alemu trata probleme politice şi sociale în mod critic, ocupându-se de cauzele sărăciei şi de egalitatea între sexe. A lucrat la mai multe ziare independente. În 2010 şi-a pus pe picioare propria editură, precum şi o revistă lunară intitulată ‘Change’. Ambele au fost închise. În iunie 2011, când avea o cronică regulată în ‘Feteh’, săptămânal naţional, Reeyot Alemu a fost arestată.

Legea etiopiană privind terorismul este denunţată mereu ca fiind prea neclară de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, care consideră că autorităţile din Etiopia recurg la ea pentru a sufoca disidenţa politică şi libertatea presei.

Premiul Guillermo Cano, în valoare de 25.000 dolari, este decernat anual şi va fi acordat cu ocazia Zilei mondiale a libertăţii presei de pe 3 mai, în cadrul unei ceremonii organizate în Costa Rica. El poartă numele directorului unei publicaţii columbiene, Guillermo Cano, asasinat în 1987 după ce denunţase activităţile puternicilor baroni ai drogurilor din ţara sa.

 

Recomandările redacției