Potrivit unui comunicat transmis, vineri dimineaţă, de Arhiepiscopia Tomisului, decizia de suspendare a preotului Gabriel Bucică a fost luată în urma acuzaţiilor pe care procurorii DIICOT Vaslui i le aduc acestuia.

„În funcţie de derularea anchetei şi de dovedirea implicării sale în aceste ilegalităţi de care este acuzat, Bucică Gabriel va fi deferit Consistoriului Eparhial cu propunerea caterisirii (conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfinţitoare a Bisericii şi trecerea vinovatului în rândul mirenilor). Ne exprimăm convingerea că instituţiile statului vor face lumină în acest caz deosebit de grav”, se menţionează în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Preotul Gabriel Bucică, în vârstă de 32 de ani, care slujea la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a fost reţinut, joi, de procurorii vasluieni ai DIICOT, pentru trafic de etnobotanice, el făcând parte dintr-o reţea destructurată săptămâna trecută de poliţişti, acţiune în urma căreia cinci persoane au fost arestate. Vineri, preotul va fi dus la Judecătoria Vaslui cu propunerea de arestare preventivă.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, preotul Gabriel Bucică este acuzat că a livrat, în cursul anului 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanţa, către liderul unei reţele de comercializare a unor astfel de substanţe în municipiul Vaslui. Ulterior, alte persoane din grupul infracţional se ocupau de distribuirea etnobotanicelor, contracost, în rândul tinerilor din municipiul Vaslui, inclusiv liceeni.

Născut în judeţul Vaslui, Gabriel Bucică este preot la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Constanta, în prezent având domiciliul în localitatea Cumpăna din judeţul Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul făcea parte dintr-o reţea destructurată în cursul săptămânii trecute de către procurorii vasluieni ai DIICOT, acţiune în urma căreia cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, patru din Vaslui şi unul din Republica Moldova, au fost arestaţi preventiv pentru 19 zile de către magistraţii Tribunalului Vaslui. Ei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional, aderare la un grup infracţional şi efectuarea de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive. În urma percheziţiilor făcute la locuinţele lor, poliţiştii au confiscate 675 pliculeţe cu substanţe etnobotanice, care ar fi urmat să fie vândute pe piaţa vasluiană cu 10 lei bucata.

 

Recomandările redacției