Preşedintele Afganistanului lansează un apel către talibani pentru un armistiţiu condiţionat

0
394

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a lansat un apel către insurgenţii talibani pentru un armistiţiu condiţionat pe perioada sărbătorii Eid al-Adha, una dintre cele mai importante sărbători musulmane, informează Mediafax.
Ashraf Ghani a făcut anunţul duminică, cu ocazia aniversării a 99 de ani de la independenţa Afganistanului. „Armistiţiul ar trebui să fie respectat de ambele părţi, iar continuarea şi durata acestuia va depinde de poziţia talibanilor”, a subliniat liderul de la Kabul.
Preşedintele a adăugat că, în cazul în care insurgenţii acceptă, armistiţiul va fi iniţial în vigoare pe perioada sărbătorii Eid al-Adha, însă speră că ar putea fi extins până pe 20 noiembrie, când se celebrează naşterea profetului Mahomed.
În luna iunie, talibanii au acceptat un armistiţiu de trei zile, cu ocazia sărbătorii Eid al-Fitr, însă au refuzat extinderea înţelegerii, aşa cum cerea preşedintele afgan.
Maulvi Haibatullah Akhunzadah, liderul talibanilor afgani, a afirmat recent că nu va fi pace în Afganistan atât timp cât continuă „ocupaţia străină”, reiterând poziţia insurgenţilor potrivit căreia războiul poate lua sfârşit doar în urma unor negocieri directe cu Statele Unite.
Oficiali din Afganistan afirmă că talibanii au luat ostatici peste o sută de pasageri ai unor autobuze oprite luni de insurgenţi în nordul ţării, incidentul având loc la doar câteva ore după ce preşedintele Ashraf Ghani a lansat un apel la un armistiţiu pe perioada sărbătorii Eid al-Adha.
Mohammad Yusouf Ayubi, şeful consiliului provincial din Kunduz, a declarat că insurgenţii au oprit trei autobuze pe drum şi au răpit pasagerii. Oficialul a declarat că este de părere că talibanii căutau angajaţi guvernamentali sau membri ai forţelor de securitate care în general se întorc la casele lor cu ocazia sărbătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.