Deşi alegerile prezidenţiale vor fi abia către sfârşitul anului, acestea fiind precedate de europarlamentare, politicienii români îşi fac jocurile mai mult cu gândul la bătălia pentru Cotroceni, decât la lupta pentru un loc la Bruxelles. După ce a avut un cuvânt hotărâtor în ceea ce priveşte alegerea a doi dintre preşedinţii României postdecembriste, şi mă refer aici la Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, sunt semnale că şi anul acesta Ardealul va decide cine va fi şeful statului. Potrivit unor studii, lupta va fi foarte grea şi se va da în principal în Transilvania, iar cine se va impune aici va fi noul preşedinte. Când vorbim despre Transilvania, vorbim cu siguranţă despre judeţele care au votat         de-a lungul timpului, în mod tradiţional cu formaţiunile care s-au identificat cu partea dreaptă a spectrului politic, dar şi de Mureş, Harghita şi Covasna, unde cuvântul de ordine va fi stabilit de conducătorii comunităţii maghiare, şi ea destul de divizată în momentul de faţă.
La prima vedere, Crin Antonescu rămâne încă principalul favorit. Asta, dacă Victor Ponta îşi ţine cuvântul, iar PSD-ul nu îşi va nominaliza un candidat propriu. Pe coridoarele Puterii au început însă să circule tot felul de variante, vorbindu-se chiar de un viitor prim-ministru, în ideea în care Ponta va intra totuşi în competiţia electorală, printre favoriţi aflându-se şi directorul SRI, George-Cristian Maior. Probabil o eventuală candidatură a lui Ponta l-a şi făcut pe preşedintele PNL să pluseze, atunci când s-a discutat în partid despre remanierea Guvernului şi a decis să-l trimită în prima linie pe Klaus Iohannis, primarul Sibiului, un ardelean cu un ca­pital uriaş de simpatie, atât în Transilvania, cât şi în întreaga ţară. Pe de altă parte, PSD-ul a făcut, de asemenea, o mişcare pentru a-şi ţine în șah parte­nerii liberali, înfiinţând alături de conservatori şi de partidul lui Gabriel Oprea Uniunea Social Democrată (USD), menită să că­puşeze, atunci când va fi cazul, USL-ul.
De cealaltă parte a baricadei, în tabăra Opoziţiei, lucrurile sunt şi mai neclare. Partidul Democrat Liberal are un candidat, în persoana lui Cătălin Predoiu, dar ta­băra pro-prezidenţială nu este mulţumită de alegere, astfel încât candidatura încă se joacă. Din câte se vede, cel puţin până acum, ardelenii nu prea au de unde să aleagă…

Recomandările redacției