Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Sir Suma Chakrabarti, se va afla în România, luni şi marţi, pentru a avea întrevederi cu înalţi oficiali, parteneri de afaceri şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Conform unui comunicat al BERD, remis vineri AGERPRES, preşedintele Chakrabarti se va întâlni cu preşedintele României, Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, precum şi cu ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

De asemenea, şeful BERD se va întâlni cu înalţi oficiali din sectoarele industrial şi financiar din România şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi va ţine un discurs la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

„BERD este un partener puternic şi de încredere pentru România. Ţara dă semne clare de redresare economică după ani extremi de grei, iar BERD îşi menţine angajamentul de a susţine eforturile României de a reveni la o creştere economică sustenabilă în viitor”, a declarat preşedintele BERD, înaintea vizitei sale în România.

BERD, împreună cu Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, derulează un program de investiţii de 30 miliarde euro pe o perioadă de doi ani, pentru a sprijini redresarea economică în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Contribuţia BERD de 4 miliarde euro va fi dedicată în mare parte Europei de Sud-Est, inclusiv României, unde BERD a angajat peste 600 milioane euro în 2012.

De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.

 

Recomandările redacției