Președintele CCR avertizează Guvernul: Măsurile care vizează restrângerea drepturilor trebuie luate prin lege

1
530

sâmbătă că măsurile care vizează restrângerea unor drepturi, precum internarea obligatorie, trebuie să fie luate prin lege.

Măsurile care vizează restrângerea drepturilor – internarea obligatorie – trebuie luate prin lege. (…) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituţie, se poate face numai prin lege şi numai când sunt îndeplinite condiţiile de stare de urgenţă, periclitarea sănătăţii. Toate condiţiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (…) Regret foarte mult că multe din greşelile care se fac pe plan legislativ – eu nu discut de greşeli politice sau de altceva – ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstituţionale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic şi Social„, a afirmat Valer Dorneanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, potrivit Agerpres. El a spus că, în prezent, pentru internarea obligatorie, România are reglementări doar în domeniul penal, însă nu şi în cel sanitar. „Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem”, a subliniat preşedintele CCR. Valer Dorneanu a mai afirmat că el nu a auzit ca în Europa să fie criticată o hotărâre judecătorească a „celei mai mari Curţi de Apel din ţară”.

Se critică ceea ce eu nu am mai auzit în Europa – o hotărâre judecătorească şi nu oricare, ci a celei mai mari Curţi de Apel din ţară. (…) Eu aş întreba la care din ţările europene primul-ministru sau o altă autoritate desfiinţează pur şi simplu Curtea Constituţională? Eu îl respect foarte mult pe primul-ministru şi ştiu ce presiune este pe capul dânsului – şi politică, şi toate pandemiile acestea care sunt – s-a străduit să ia măsuri care se impun, la sfaturile unor oameni foarte competenţi în domeniul medical. De ce nu a luat aceste măsuri legal? Trebuia la început o lege generală şi să nu dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi, a libertăţii şi aşa mai departe„, a arătat Dorneanu.

1 COMENTARIU

  1. Aprecierea situatiei de catre Presedintele CCR este cat se poate de obiectiva.Haosul creat in ultimele luni,a dat posibilitatea interpretarilor de aplicare a unor normative.Se pot crea precedente ,periculoase’ care duc la tensiuni sociale.Curtea Constitutionala Romaniei,a dat dovada din nou de respectabilitate maxima datorita abordarii lucide,obiective a Legii Fundamentale a Tarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.