arestare

(Foto pressalert.ro)

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, după ce procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara l-au prins în flagrant, vineri, primind mită 10.000 de euro.
Beneficiind de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Anticorupţie, procurorii       l-au reţinut, iniţial, pentru 24 de ore, Ioţcu fiind acuzat pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influenţă.
Magistrat Magdalena Dietrich, judecător al Tribunalului Timiş şi purtător de cuvânt al instituţiei, ne-a declarat că inculpatul are drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţarea hotărârii.
Cristian Drăgan şi-a denunţat şeful
Cristian Drăgan, administratorul public al judeţului Arad, este cel care l-a dat pe mâna procurorilor pe Nicolae Ioţcu şi a colaborat cu anchetatorii la organizarea flagrantului.
Surse din cadrul anchetei au susţinut că, miercuri, Cristian Drăgan a primit prima tranşă de bani, 35.000 de lei, de la reprezentanţii firmei care urma să livreze aparatura pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, bani pe care i-a predat, imediat lui Nicolae Ioţcu.
Însă, Drăgan a fost interceptat şi s-a oferit, imediat, să colaboreze.
Astfel, împreună cu anchetatorii a fost pus la cale flagrantul pentru prinderea lui Nicolae Ioţcu. Aceleaşi surse au precizat că vineri, Cristian Drăgan, dotat de procurori cu tehnică de interceptare, l-a invitat la locuinţa sa din Vladimirescu pe Nicolae Ioţcu unde i-ar fi predat ce-a de-a doua tranşă de bani, respectiv 10.000 de euro.
Apoi, Drăgan s-a oferit să-l ducă pe Ioţcu la acesta acasă, ceea ce s-a şi întâmplat. Însă, imediat după ce a coborât din maşina lui Cristian Drăgan, Nicolae Ioţcu a fost luat la întrebări de procurorii DNA şi prins cu plicul cu banii asupra sa. Cel mai probabil, şi Cristian Drăgan va ajunge să fie audiat la DNA, însă pedeapsa acestuia va fi mult redusă pentru că a colaborat cu anchetatorii.
Conform altor surse, administratorul judeţului Arad, Cristian Drăgan, ar fi depus denunţul pe data de 5 iunie, după care s-ar fi dus la reprezentanţii unei firme din Bucureşti care furnizau, în leasing, echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în valoare de 1.600.000 de euro.
Reprezentanţii firmei, se pare, erau în relaţii de prietenie cu Drăgan. Acesta ar fi spus că Ioţcu e nemulţumit că fostul director al Spitalului Judeţean Arad, dr. Bogdan Totolici, ar fi luat bani pentru contractul respectiv. De asemenea, Drăgan le-ar mai fi spus celor de la Bucureşti că şi Adrian Nedelciu, director tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Arad, ar fi primit nişte bani, iar la Ioţcu nu ar fi ajuns nimic, ceea ce, conform spuselor lui Drăgan, l-ar fi nemulţumit pe preşedintele CJA. Drept urmare, pentru a nu exista „supărare”, s-a convenit ca lui Nicolae Ioţcu să-i parvină 40.000 de euro.
Cu toate acestea, se pare că nu există nicio înregistrare a unor convorbiri între Drăgan şi Ioţcu, din care să rezulte că Ioţcu i-ar fi cerut bani.
Mai multe tranşe de bani
În ordonanţa procurorilor se arată că „în cursul anului 2012, inculpatul Petru Nicolae Ioţcu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziție publică privind furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în valoare de 1.600.000 de euro”.
De fapt, Ioţcu ar fi determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu o altă firmă. Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți.
La data de 22 iulie 2015, preşedintele CJA a primit de la ad­ministratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranșe şi diferenţa din suma totală pretinsă.
În data de 24 iulie 2015, cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranșă din suma totală de 40.000 de euro), inculpatul Petru Nicolae Ioţcu a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani. Când s-a văzut înconjurat de poliţişti, Ioţcu a aruncat plicul cu bani pe capota maşinii.
Ioţcu nu a vrut să arunce plicul cu bani… l-a scăpat din cauza DGA
După descinderile care au avut loc la vila sa de la Vladimirescu şi la Consiliul Judeţean, Nicolae Ioţcu a fost dus la DNA Timişoara pentru audieri, iar vineri seara, a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. La ieşire din sediul DNA Timişoara, Ioţcu era încătuşat, iar pentru a ascunde acest lucru s-a folosit de un prosop. A doua zi,  a când a fost dus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Timiş, aproape că a luat-o la fugă pentru a nu fi fotografiat şi filmat cu cătuşele la mâini.
Dacă în faţa procurorilor s-a prelevat de dreptul la tăcere, când a ajuns în faţa judecătorului, Ioţcu a decis să vorbească. Conform pressalert.ro, preşedintele CJA ar fi spus că nu a cerut bani de la nimeni şi nu a intrat în atribuţiile sale să se ocupe de respectivele contracte, declarându-se nevinovat. Acelaşi site de ştiri din Timişoara scria că Nicolae Ioţcu şi-a primit prima tranşă din şpagă într-o cutie de whisky după o discuţie pe tema contractelor de aparatură medicală pentru spitalul judeţean din Arad. Preşedintele CJA s-a dus la Drăgan acasă, iar după discuţiile de rigoare i s-au pus pe masă câteva teancuri de bani, prima tranşă din cei 20.000 de euro pe care trebuia să-i primească. Când a văzut cei 35.000 lei, conform jurnaliştilor de la pressalert, Ioţcu a sărit de pe scaun şi a cerut ca banii să fie puşi în ceva şi să îi dea la plecare. Teancurile de bani au fost băgate într-o cutie de whisky, iar cutia într-o plasă pe care Ioţcu a preluat-o la plecare. Cutia a fost găsită la percheziţie, fără bani, însă. Ioţcu s-a arătat înţelegător cu Drăgan care i-a spus că a intrat în cei 10.000 de euro pe care trebuia să-i mai dea, spunându-i că nu e o problemă şi să nu se grăbească. Când a dat declaraţie în faţa instanţei, Ioţcu a susţinut, referindu-se la momentul când a fost prins cu cei 10.000 de euro, că nu-şi aduce aminte să fi discutat în maşină cu Drăgan despre bani.
În ceea ce priveşte ziua de vineri, Ioţcu a susţinut că în momentul în care a vrut să coboare din maşină, Drăgan i-a întins ceva, spunându-i că este pentru el. Nicolae Ioţcu spunea că nu îşi aminteşte ca pe drumul de la Lipova spre vila sa din comuna Vladimirescu să fi discutat despre bani. Acesta a încercat să se apere, motivând că nu a vrut să arunce plicul cu cei 10.000 euro, ci l-a scăpat din cauza poliţiştilor de la DGA care l-au prins în flagrant. Referindu-se la cel care l-a denunţat, Cristian Drăgan, Ioţcu a declarat că nu-l poate numi prieten, „dar în cadru profesional ne înţelegeam bine. Are ceva probleme în altă parte de a scris lucrurile acelea. Nimic din ce a susţinut nu este adevărat. Nu îmi explic de ce pentru că niciodată nu i-am cerut ceva ilegal”.
Ştefana Mladin
Dacian Don

Recomandările redacției