iotcuProiectul Legii Bugetului de Stat stârneşte nemulţumiri conducerii Consiliului Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu spune că Guvernul pune Aradul în imposibilitatea de a se dezvolta. Acesta mai susţine că, potrivit proiectului de buget, vitregite vor fi persoanele cu handicap, astfel că, administraţia va trebui să compenseze lipsa de susţinere pentru această categorie socială.

Conform informaţiilor provenite de la CJA, judeţul Arad ar urma să primească, la anexa 4 –sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor –  suma de 4.125.000 de lei, cu 9 la sută mai puţin decât estimările aprobate prin legea bugetului de stat pe anul 2013. Din aceste sume se asigură finanţarea sistemului de protecţie a copilului, a centrelor de asistenţă a persoanelor cu handicap, a produselor lactate şi de panificaţie, a învăţământului special şi a centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, inclusiv a acelor hotărâri judecătoreşti pentru plata salariilor în învăţământul special. „Constat cu regret faptul că cele mai vulnerabile categorii sociale, copiii şi persoanele cu handicap, sunt văduvite de susţinerea financiară a statului, în condiţiile în care ar trebui să beneficieze de politici sociale şi protecţie. Consiliul Judeţean Arad va trebui să redirecţioneze o parte din banii alocaţi proiectelor de infrastructură către sistemul social local, pentru că nu putem lăsa aceşti oameni de izbelişte”, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

„Executivul diminuează până şi banii din bugetul propriu“

De asemenea, conform proiectului de buget, în anexa 6 – prin care se asigură sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale – sumele alocate judeţului Arad sunt, de asemenea, reduse faţă de cele primite în acest an.  „Guvernul USL pune Aradul în imposibilitatea de a continua investiţii de amploare pentru cetăţenii judeţului. Sumele propuse spre alocare, mult diminuate faţă de estimările bugetare pe anul 2013, nu fac altceva decât să ne demonstreze slaba guvernare şi faptul că «specialiştii» USL nu au nici o legătură cu realitatea din teritoriu, cu nevoile comunităţilor locale, cu proiectele pe care administraţia judeţeană le-a demarat”, precizează Nicolae Ioţcu.

În anexa 7, la capitolul sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014 este prinsă o sumă mai mică cu 2488.000 lei, adică cu 6,4 la sută faţă de estimările aprobate în 2013. De menţionat că, banii cuprinşi în această anexă sunt destinaţi obiectivelor de investiţii şi ar trebui să constituie o sursă importantă a bugetului propriu al Consiliului Judeţean Arad. „Suntem nevoiţi să dezvoltăm judeţul Arad din banii Consiliului Judeţean, fără ajutor din partea Guvernului. Din păcate, executivul USL diminuează până şi banii pe care îi avem la dispoziţie din bugetul propriu, toate acestea nefiind decât măsuri care demonstrează incapacitate şi nepăsare pentru oameni”, mai spune Nicolae Ioţcu.

Sandra Stoler

Recomandările redacției