Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat, la final de an pentru agenția națională de presă, că Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021 ar putea reprezenta „lumina de la capătul tunelului întunecat în care se află omenirea“, el referindu-se la contextul provocat de pandemia de COVID-19.
„Sportivii de performanţă din Team România ne arată că ştiu să facă faţă provocărilor. COSR a reuşit să le ofere locul de pregătire la Complexul Olimpic «Sydney 2000» din Izvorani când în România bazele sportive erau închise. Le-am oferit suport financiar, tehnic, psihologic, de nutriţie şi le-am oferit încredere să lupte în continuare pentru ceea ce îşi doresc… o medalie olimpică, să fie gata pentru marea provocare, să ştie că în spatele lor au o echipă, dedicată aceluiaşi obiectiv. Împreună cu
George Boroi, secretar general COSR, alături de echipa COSR, suntem în slujba lor, noi suntem cei care le respectăm nevoile, le ştim priorităţile şi venim cu soluţii la schimbările neprevăzute. În această perioadă, principala noastră preocupare e asigurarea unui mediu sigur de antrenament, sănătatea sportivilor, a antrenorilor şi a colectivelor tehnice. Vreau să mulţumesc din nou şi prin intermediul dumneavoastră membrilor Comisiei Tehnice Olimpice pentru Sportul de Performanţă, Echipei Centrului Olimpic de Testare şi Asistenţă Ştiinţifică pentru contribuţia lor din perioada de lockdown şi după reluarea pregătirii în condiţiile impuse de lege. Totul a fost făcut pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Imaginaţi-vă că aceste Jocuri pot deveni semnalul speranţei pentru omenire, un festival al unităţii pentru omenire şi un simbol al rezilienţei umane pentru a depăşi această criză de coronavirus. Flacăra Olimpică va fi lumina de la capătul tunelului întunecat în care se află omenirea“, a declarat Covaliu, conform sursei citate.
El a susținut că la Tokyo sportivii care vor participa se vor adapta la condițiile pe care pandemia le-a impus. „În decembrie, la ultimul forum online cu federaţiile sportive naţionale, COSR, prin vocea secretarului general George Boroi, a cerut realism şi obiective raţional asumate. Acesta a atenţionat că federaţiile vor trebui, în următoarele luni, să adapteze pregătirea loturilor la condiţiile care se prefigurează la Tokyo, pentru ca sportivii să nu fie surprinşi şi perturbaţi de regulile pe care vor trebui să le respecte în timpul Jocurilor. Ierarhiile olimpice pot fi schimbate la JO Tokyo 2020 de acei sportivi care vor face faţă tuturor restricţiilor acestei perioade, cu reguli noi în Satul Olimpic şi în sălile de competiţie. Vor performa cei care se vor adapta condiţiilor neprevăzute în vreme de pandemie. COSR a prezentat nevoile şi obiectivele statului român care a finanţat pregătirea. Dacă diferenţa între ceea ce s-a propus şi ceea ce se va realiza ca performanţă la Jocurile Olimpice de la Tokyo va fi mare, investiţia în sportul de performanţă poate avea de suferit“, a adăugat acesta.
Întrebat dacă impactul pandemiei se va resimţi asupra sportului pe o perioadă mai lungă, Mihai Covaliu a spus că doar statele care vor acorda suficientă atenţie activităţii fizice vor aprecia contribuţia acestui sector la sănătatea publică.
„Fără nicio îndoială, actuala criză de sănătate va duce la o criză economică lungă şi profundă, al cărei efect asupra sportului poate diferi de la o ţară la alta. Acest lucru depinde foarte mult de importanţa pe care guvernele o vor acorda enormului capital social reprezentat de sport atunci când vine vorba de alocarea asistenţei financiare oferite de acestea pentru redresarea economiei. Prin urmare, cei care vor aprecia, vor susţine financiar activităţile fizice, sportul în general, vor conştientiza contribuţia imensă a sportului la sănătatea publică, importanţa sa pentru incluziune, viaţa socială, cultura şi rolul său important în economie vor avea numai de câştigat. Cu toţii trebuie să depunem eforturi pentru ca Jocurile Olimpice să fie susţinute de întreaga comunitate ca o demonstraţie a unităţii în toată diversitatea noastră, pentru că Jocurile Olimpice construiesc punţi pentru toată lumea fără niciun fel de discriminare şi, prin urmare, Jocurile Olimpice reprezintă acel eveniment sportiv, cultural şi social unic“, a completat preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, conform agerpres.
Președintele COSR, a afirmat că anul 2020 a fost greu pentru toată lumea, dar totuși ar putea oferi o lecţie pentru consolidarea mişcării olimpice în viitor: „Anul 2020 a fost unul greu pentru toată lumea. Un an în care am fost nevoiţi să ne schimbăm stilul de viaţă, cert este că această pandemie a afectat şi va afecta în mod semnificativ toate domeniile societăţii, inclusiv pe noi, cei din lumea sportului. Răspândirea globală a virusului a adus amânarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 pentru anul 2021, pentru prima dată în istoria olimpică. În acest moment, nimeni nu ştie cum vor arăta realităţile lumii post-coronavirus. Însă, ceea ce este clar, este că, probabil, niciunul dintre noi nu va fi în măsură să susţină fiecare iniţiativă sau eveniment pe care noi îl planificam înainte de această criză. Cu toţii, trebuie să aruncăm o privire atentă asupra domeniului nostru de activitate şi să facem ajustările necesare la noile realităţi. Oricât de provocatoare şi dificile ar putea să apară circumstanţele în acest moment, dacă tragem lecţiile potrivite din situaţia actuală, ne putem modela viitorul pentru a consolida locul Mişcării Olimpice în lumea sportului. Dacă vrem să fim pregătiţi, trebuie să încercăm să privim mai departe“.
 

Recomandările redacției