Economia subterană în România se cifrează la aproximativ 30% din PIB, iar evaziunea fiscală este estimată undeva în jurul a 10% din PIB, a declarat luni, la finalul întâlnirii cu misiunea FMI, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Potrivit unui studiu recent despre Europa de Est, economia subterană a României este estimată la 40 miliarde euro, din care 22 miliarde euro – prejudicii aduse statului prin neplata taxelor şi impozitelor şi necolectarea TVA.

‘Şi estimările noastre arată o economie subterană undeva la 30% din PIB, aproape de cifra de 30-40 miliarde de euro din studiu. Estimarea de evaziune fiscală este undeva în jurul a 10% din PIB, deci 20 miliarde euro ar fi un pic cam mult. Oricum, evaziunea fiscală în România este foarte mare în comparaţie cu alte state europene. Probabil suntem în fruntea clasamentului în Europa’, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Ionuţ Dumitru s-a întâlnit luni cu misiunea FMI, temele principale de discuţie fiind opinia Consiliului Fiscal despre evoluţia economiei româneşti, execuţia bugetară şi proiecţiile bugetare pentru anii următori.

 

 

(A-autor: Ady Ivaşcu, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției