Președintele Federației Române de Fotbal propune un nou sistem competiţional în Liga I

0
194

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunțat în direct la un post de televiziune că are îndoieli cu privire la modul în care se va încheia sezonul în contexul pandemiei cu virusul Covid-19.
„E o perioadă de mare incertitudine pentru fiecare dintre noi. E, de altfel, cea mai mare criză cu care fotbalul s-a confruntat vreodată. Nici măcar în cel de-al Doilea Război Mondial nu a fost fotbalul blocat complet aşa cum s-a întâmplat timp de 3 luni de zile acum. Dacă vorbim de toate celelalte eşaloane fotbalistice, cu excepţia Ligii 1 şi a play-off-ului de la Liga a 2-a, intrăm deja în cea de-a șasea lună de blocaj.
Situaţia cu care ne confruntăm astăzi era una inevitabilă câtă vreme echipele au ieșit din cantonamentele centralizate, iar măsurile stabilite prin protocolul medical nu au mai fost respectate. De aceea, într-o situaţie de criză, cea mai mare gre­şeală ar fi să rămânem în aceeaşi logică de gândire ca cea de dinainte de criză.
Revenind la Liga 1, astăzi (n.r. ieri), personal am îndoieli că se mai poate termina pe teren. Protejând integritatea competiţiei, sănătatea şi siguranţa jucătorilor şi a celorlalţi participanţi, precum şi debutul următorului sezon.
Dacă mă întrebaţi de despăgubiri, acestea ar putea fi suportate de către LPF, dacă există rezerve financiare, din anii precedenţi, împrumuturi sau, dacă nu, direct de către cluburi.
În acelaşi timp nu cred că trebuie exclusă varianta dialogului şi purtate negocieri cu deţinătorul de drepturi TV astfel încât să nu se mai reducă încă o sursă importantă de venituri pentru cluburi. Totodată, cred că cluburile ar trebui să discute despre oprirea acestui sezon competiţional sau, cel puţin, al play-out-ului. Nu vom putea să amânăm la nesfârşit finalul acestui sezon competiţional.
Cluburile trebuie să stabilească şi data de încheiere a acestui sezon, care a tot fost modificată şi inclusiv ce se întâmplă cu echipele care nu pot participa la joc. De asemenea, cluburile trebuie să propună şi când vor să înceapă următorul sezon, precum şi în ce format competiţional, dacă au de gând să facă o astfel de propunere“, a declarat Răzvan Burleanu, la Digi24.
Există posibilitatea unui nou sistem competițional în Liga 1, pentru sezonul 2020/2021, aceasta a fost propusă de către președintele FRF, Răzvan Burleanu. Însă, va fi luată după şedinţa care va avea loc luni, 3 august.
„Noi, ca federaţie, am înaintat acum doi ani o propunere de creştere a numărului de echipe de la 14 la 16 în Liga 1. În spatele acestei propuneri stă un studiu realizat de federaţie împreună cu UEFA şi cu o companie internaţională de prestigiu în acest domeniu, care a analizat toate aspectele. Cum ar fi audienţele TV, incertitudinea rezultatului unui meci, numărul de spectatori, infrastructură, stabilitate financiară.
Deja, când discuţi despre schimbarea sistemului competiţional, obiectivul pe care noi, ca federaţie, ni l-am asumat încă din 2014, a fost acela de a dezvolta sustenabil fotbalul din România. De aceea, astăzi (n.r. ieri), considerăm că cel mai bun sistem competiţional din Liga 1 ar fi cel cu 16 echipe, sistem play-off – play-out, şi cu un meci de baraj între cea mai bună echipă din play-out şi ultimul loc calificabil în Europa din play-off.
Această schimbare am fi văzut-o oportună pentru sezonul 2021-2022, dar dacă cluburile, LPF şi deţinătorii de drepturi consideră că poate fi implementată încă de acum, cu siguranţă Federaţia va susţine acest demers. O decizie în acest sens putem să luăm abia în şedinţa din 3 august, când vom avea o întâlnire de Comitet Executiv, iar pe agenda de lucru a acestui Comitet Executiv se află şi dezbaterea despre sistemul competiţional la nivelul Ligii 1“, a mai spus Răzvan Burleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.