sudori paginaŞcoala de sudori înfiinţată sub egida Confederaţiei Patronatului Român a pregătit, anul acesta, nu mai puţin de 65 de meseriaşi, care şi-au găsit cu toţii loc de muncă.  De la înfiinţare, în septembrie 2014, şcoala a avut trei promoţii, 12 cursanţi au absolvit prima serie; 26, a doua promoţie şi 27, cea de a treia, care s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute. „Sâmbătă a avut loc examinarea cursanţilor. Au par­- ticipat 14 şomeri de la AJOFM  şi 13 elevi plătitori. Celor cu probleme sociale li s-a redus substanţial taxa de şcolarizare. Testarea a constat în două probe, una teoretică şi alta practică, iar în urma examinării, toţi elevii au absolvit. Trebuie să ştiţi că elevii au învăţat meserie de la cadre de excepţie, profesorul Francisc Tusz, prof. dr. ing. Constantin Zelenco şi instructorul Iosif Naghi. Acum am intrat în vacanţă, iar următoarea serie va începe cursurile pe 15 septembrie”, a declarat Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român.
Patronatul a cerut ca şcolile de meserii să fie scutite de impozite
Deşi Şcola de sudură s-a bucurat de un real succes în rândul arădenilor, problemele de natură financiară sunt la ordinea zilei. Motivul? Lipsa de interes a Guver­- nu­lui, care nu-i sprijină pe cei care organizează cursuri de calificare. „Anul trecut, când domnul prim-ministru Victor Ponta a fost la Arad, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, am participat la o întâlnire cu dânsul. M-am ridicat în picioare şi i-am transmis, foarte politicos, că la Arad avem probleme cu mâna de lucru calificată. Ca treburile să meargă în direcţia cea bună, să atragem noi investitori, i-am cerut să sprijine şcolile de meserii. Nu am vrut bani de la Guvern, ci să ne scutească de impozitele pe clădiri şi pe terenurile şi platformele folosite de şcoli. Era după introducerea taxei pe stâlp. Premierul a fost de acord cu mine şi a promis că se rezolvă”, poves­teşte Marin Crişan.
Ponta a promis, dar nu a făcut…
Deşi a trecut mai mult de jumătate de an de la întâlnirea cu pricina, premierul Victor Ponta nu s-a ţinut de cuvânt. Preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român susţine că a trimis cinci memorii la Guvern, dar nu a primit niciun răspuns. „Toate memoriile au fost trimise în numele Patronatului şi au fost foarte bine argumentate. Cu toate acestea, nu ni s-a răs­puns. Trebuie să ştiţi că sudura este o meserie scumpă, se consumă curent, argon, electrozi, material de adaos şi alte materiale pe care trebuie să le cumpărăm. Din cauză că aparatele noastre sunt folosite pentru şcoală, se strică mai repede şi trebuie duse la reparat. Cheltuielile sunt foarte mari, iar de impozitat suntem impozitaţi la fel ca agenţii economici. Nu ştiu cât mai putem să rezistăm. Am mai fi vrut să organizăm şi alte cursuri, de fierari betonişti, de zugravi, de instalatori de apă canal, dar nu putem din cauza impozitelor. Am fi avut nevoie de anumite facilităţi. Dacă le-am primi, s-ar deschide şi alte şcoli, pentru că oamenii ar fi încurajaţi. Au mai fost şi alţii care au organizat diferite cursuri, dar după câteva serii au renunţat, pentru că nu-şi mai puteau permite să suporte cheltuielile”, a încheiat Marin Crişan.
Învăţământul profesional începe să aibă căutare     
Deşi Guvernul Ponta nu vine în sprijinul şcolilor de meserii, trebuie spus că învăţământul profesional a început să aibă căutare. Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, există școli care și-au realizat planul de școlarizare la clasele de învățământ profesional de trei ani încă din prima etapă de înscriere, ceea ce arată cât de atractivă este oferta. Astfel, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”Arad a realizat trei clase din trei propuse (calificările care pot fi obţinute aici fiind cele de mecanic auto, sudor, operator la maşini cu comandă numerică). De asemenea, Liceul Tehno­logic Chişineu-Criş a realizat două clase din două propuse (aici putându-se obţine calificarea de comerciant-vânzător. „După această primă etapă unele școli au realizat parțial planul de școlarizare. La Colegiul Economic Arad s-a realizat o clasă din două propuse (jumătate de clasă cu specializarea bucătar și jumătate de clasă cu specializarea ospătar-chelner vânzător în uni­tăți de alimentație, iar cea de a doua clasă cu ca­lificarea comerciant-vânzător este incom­pletă. La Liceul Tehnologic «Sava Brancovici» Ineu s-a realizat o clasă clasă din trei propuse, având drept calificare ospătar – chelner vânzător în unități de alimentație. Pe toată durata verii se vor derula alte două etape de înscriere în învățământul pro­fesional cu durata de trei ani”, se arată în comunicat.

Recomandările redacției