CrisanMarin Crișan, președintele Filialei Arad a Confederației Patronatului Român, a făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, un adevărat rechizitoriu la adresa Guvernului, pentru modul în care a gestionat ajutorul de minimis. Acesta susține că modul de acordare a ajutorului a fost stabilit fără consultarea patronatelor, astfel încât lipsesc criteriile obiective în baza cărora firmele care doreau să obțină sprijin de la stat ar fi putut fi departajate. „Acest ajutor de minimis ar fi fost bun pentru agenții economici, dar cu o condiție, Guvernul să fi discutat înainte cu patronatele, să vadă ce segmente ale economiei au nevoie de ajutor și ce criterii trebuie stabilite. O firmă care funcționează de un an de zile, nu a dovedit încă nimic. Ar fi trebuit ca be­neficiarii să aibă o vechime de cel puțin cinci ani, să dovedească că și-au plătit la timp contribuțiile la buget”, a declarat Marin Crișan.
Președintele Patronatului arădean sus­ține că ar mai fi trebuit să se stabilească dacă banii se dau pentru producție, pentru dezvoltare, pentru a reprezenta un stimulent pentru antreprenori. „Ajutorul de mi­nimis a fost direcționat în mod greșit, după vechea meteahnă românească, primul venit, primul servit, ceea ce nu ajută pe nimeni. Din contră, antreprenorii serioși sunt dezgustați și dezarmați total de neputința și neștiința Guvernului”, a continuat Marin Crișan.
Președintele Filialei Arad a Confederației Patronatului Român mai spune că economia este în cădere liberă, din acest punct de vedere lucrurile mergând mai prost decât pe vremea guvernelor PD-L. „În luna iulie, 1.450 de firme din toată țara au intrat în insolvență. După schimbarea Guvernului, speram ca lucrurile măcar să stagneze, dar economia merge mult mai prost decât îna­inte. Oamenii nu mai au nicio speranță, nu mai au încredere. Eșecul programului de minimis s-a văzut încă de la început. A fost amânat de trei ori. Ce s-a constatat apoi? Firmele care au reușit să-și depună dosarele erau înființate în 2013 și erau firme de plantat țâțe și de făcut tatuaje. Aceste firme au reușit să-și înregistreze dosarele, iar firme serioase, cu o vechime de peste zece ani, care produc și au dovedit bună-credință nu au reușit. La Arad, din 120 de firme înscrise în Patronat și care au aplicat pentru ajutorul de minimis, nici una nu a reușit să obțină finanțare. Din contră, în loc să obțină bani de la stat, au cheltuit aproximativ 2.000 de euro pentru a plăti actele necesare și pentru a face proiectul. Banii aceștia puteau foarte bine să fie folosiți în altă parte. Pe această cale cerem Guvernului să restituie banii celor care nu au reușit să intre în program și asta nu din vina lor. Suntem hotărâți să dăm în judecată Guvernul, pentru a obține acest lucru și îi rog pe toți patronii arădeni care au făcut cheltuieli să ia legătura cu Filiala Arad a Confederației Patronatului Român”, a mai spus Marin Crișan.
Președintele Patronatului din Arad a fost susținut de vicepreședintele filialei, Marcel Măinescu. „Pentru că producția industri­ală a României a scăzut, consider că spre acest sector și spre agricultură trebuia îndreptat ajutorul de minimis, nu spre servicii, pentru că investițiile în producție sunt cele care generează venituri pe termen mediu și lung”, a declarat Măinescu. În încheiere, trebuie spus că sesiunea de înregistrare on-line pentru schema de minimis a fost anulată din cauza unor probleme tehnice, urmând să fie reluată la o dată care nu a fost încă anunțată.

Recomandările redacției