SANYO DIGITAL CAMERAPreşedintele Traian Băsescu a participat, sâmbătă, la prima ediție a Târgului  Internațional de Educație și Locuri de Muncă – EDU2JOB. În cadrul evenimentului au fost disponibile  peste 20.000 de locuri de muncă, dintre care 2.500 disponibile în țară și 18.000 în străinătate. La capitolul educație, au fost prezente cele mai puternice universităţi din zona de Vest a ţării: Arad, Timiş şi Cluj, împreună cu facul­tățile aparținătoare, alături de oferta internațională a universităţilor şi liceelor de elită din Europa și a taberelor internaționale în peste 300 de locații europene.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, Gheorghe Seculici,  a punctat: „Ideea unui astfel de evenimiment s-a născut, pe de-o parte, din înțelegerea nevoii mediului antreprenorial și academic din această zonă de a identifica tinerii ambițioși și bine pregătiți. Pe de altă parte, am dorit să venim în întâmpinarea tinerilor absolvenți, în căutarea unui loc de muncă, proces care generea­ză neliniști și multe întrebări. Prin urmare, acest eve­niment își aduce contribuția la crearea unui cadru profesionist de întâlnire a cererii și ofertei de locuri de muncă și educație din regiune”.
Bani pentru locuri de muncă sunt, dar…
Sâmbătă, la EXPO Arad,  la orele amiezii a fost mare agitație. Era așteptat președintele României, Traian Băsescu. Timpul trecea și tensiunea creștea. Zgomot de sirene, lumini de girofaruri, apoi totul s-a petrecut foarte repede, ca o clipire din ochi. Convoiul de mașini a ajuns în trombă, iar dintr-una  a descins chiar președintele. Acesta a venit la invitația Fundației Mișcarea Populară care a organizat o dezbatere cu tema: „Integrarea tinerilor în piața muncii, prin crearea de locuri de muncă, investiții și creștere economică”. La eveniment au mai participat și Gheorghe Falcă, primarul Aradului, deputul Elena Udrea, fostul premier Emil Boc și, desigur, președintele Fundației Mișcarea Populară, Marian Preda. Și prilejul a fost cum nu se poate mai nimerit pentru că EDU2JOB s-a potrivit ca o mănușă manifestării organizate de către F.M.P.
Președintele a intrat abrupt în subiect și a făcut referire la limbajul „ermetic și cifrat al Uniunii Europe. De exemplu Six pack și Two Pack. Ce va înțelege francezul, germanul sau românul simplu din aceste denumiri cifrate. Încerc să traduc acum ce stabilește Agenda 2020. Ar suna cam așa: trei priorități, cinci obiective și șapte inițiative emblematice. Da, acesta este limbajul arid și stufos al vocabularului birocratic de la Bruxelles”. Revenind însă într-un registru mult mai practic, Traian Băsescu a remarcat buna organizare a Târgului EDU2JOB de la Expo Arad  și mai ales adaptarea la cerințele reale de pe piața muncii. „Introducerea învățământului dual va fi o soluție mai potrivită pentru o mai bună pregătire a tinerilor pentru a avea șanse la un loc de muncă. De altfel, aceasta este una dintre problemele pe care mi le-au ridicat foarte mulți antreprenori din întreaga țară și anume acela al slabei calificări încă din timpul  liceului. Există 105 milioane de euro, din surse europene pentru pregătirea tinerilor și creare de locuri de muncă, dar puțini știu acest lucru. Iar dacă acești bani nu se vor cheltui în 2014-2015, vor fi direcționați spre alte programe. Este necesară o informare privind programele şi transparenţă pentru ca banii să nu fie utilizaţi… pentru o anumită clien­telă”, a punctat șeful statului.
O altă sursă de  465 de milioane de euro este alocată pentru a se crea locuri de muncă pentru persoanele defavorizate, pe lângă cei 105 milioane de euro pentru tineri  Aceşti bani pot fi utilizaţi pe un spectru mai larg, pentru  înființarea de întreprinderi mici şi mijlocii, mai ales în mediul rural.
Președintele a mai punctat și importanța învățământului terțiar,  pentru cei cu vârste cuprinse între 30 și 34, dar nu exclusiv. Este vorba despre studiile de masterat și de cele doctorale. Traian Băsescu  nu a ratat ocazia de  a arunca o săgeată către premier: „Mă refer aici la studii serioase, nu la plagiat tip Victor Ponta”.
Tunurile pe Standard&Poor´s
Președintele a făcut public faptul că este supărat că agenția de rating Standard&Poor´s menține un nemeritat calificativ de „junk”, adică țară nerecomandată pentru investiții. „Sunt revoltat de comportamentul acestei agenţii de rating şi am vrut să o spun public, pentru că românii au acceptat sa­crificiile de reechilibrare macro- eco­nomică, cu reduceri de salarii, cu creşteri de TVA, iar o agenţie de rating nu-şi poate permite să se joace cu calificativul unei ţări care şi-a făcut treaba. Noi nu am fost din categoria ţărilor care    şi-au prelungit criza până în zilele noastre, din 2008, tot vedem că şi Grecia, şi Portugalia, şi Spania, şi Irlanda abia au ajuns, unele din ele, pe la jumătate şi cer reeşalonări şi regândiri de program.  România a avut curajul să îşi ia măsurile obligatorii pentru ca imediat să-şi poată relua creşterea. De aceea acest, Standard&Poor’s mi se pare extrem de incorect faţă de România”, a „mitraliat” Traian      Băsescu.
„Avem toate condițiile ca să reducem șomajul”
Creșterea economică este văzută de președinte prin împlinirea cumulativă a mai multor factori și anume: să crească din nou consumul, să cheltuim judicios banii europeni pe care să-i folosim pentru crearea de locuri de muncă, mo­dernizarea infrastructurii. Băsescu se întreba retoric: cum este posibil să ai creștere economică de 3,5%, dar să ai o scădere a numărului de locuri de muncă. Iar explicația este simplă: „cele 35 de noi taxe care au crescut fiscalitatea la un nivel descurajant și a pus mulți antreprenori în situația de  închide porțile”. În finalul discursului său, președintele Traian Băsescu a conchis: „Avem toate condițiile ca să reducem șomajul, pentru că lipsa locurilor de muncă este una dintre marile probleme ale românilor. Sunt bani europeni în acest scop, dar cred că și proasta guvernare trebuie incriminată. Uniunea Europeană nu este o formă fără fond, ea este extrem de concretă și stabilește obiective aplicabile pentru toate țările. Românii n-au voie să-i mai lase pe politicieni să ignore relația cu U.E. pentru că viața fiecărui roman este extrem de pu­ternic influențată de dezbaterile care se desfășoară la Bruxelles”.
După o oră și jumătate de dezbateri, președintele a plecat în aplauzele celor câteva sute de participanți. Tot în trombă, așa cum venise.

Recomandările redacției