Tribunalul Arad a venit cu motivări descrise de presă ca fiind halucinante pentru a-i „spăla” de acuzațiile DNA de luare de mită pe cei 14 polițiști de frontieră și angajați ANAF de la vămile arădene.

Astfel, potrivit pressalert.ro, judecătorul Raul Martin a considerat că „nu există probe în sensul în care inculpații ar fi comis infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea acestora în judecată” deoarece probele obținute de investigatori ar fi fost unele realizate în urma unor provocări. Judecătorul a considerat că acțiunea DNA împotriva celor 14 inculpați care nu au recunoscut faptele, în timp ce alți patru au mers pe procedura simplificată și au fost condamnați cu suspendare, ar încălca normele europene.

„Se constată că toți inculpații implicați în prezentul dosar sunt fără antecedente penale. (….) Se observă că în timp ce, în ceea ce îl privește pe Avram Florin, existau suspiciuni rezonabile privind pregătirea de către  acesta de comiterea unor infracțiuni, în ceea ce îi privește cei 14 inculpați implicați în prezentul dosar nu existau probe deloc, probe concrete care să indice faptul că fiecare analizat individual ar fi pregătit comiterea unor infracțiuni. (…) Pe de altă parte autoritățile nu au avut deloc un comportament pasiv atunci când au instrumentat prezentul dosar. Astfel se constată că, deși știau foarte bine ce acte erau necesare pentru introducerea în țară a unor anvelope uzate, atât investigatorul cu identitate reală, cât și cei sub acoperire au prezentat  de fiecare dată acte incomplet întocmite sau au avut unele acte lipsă. Pe lângă aceste aspecte, de fiecare dată inițiativa oferirii unor sume de bani a aparținut fie investigatorului cu identitate reală fie celor sub acoperire”, a explicat magistratul.

S-a considerat provocare faptul că investigatorul a întrebat dacă e bine dacă dă 50 de euro pentru a putea cu cauciucurile uzate în țară sau că a spus „să facem cumva să fie bine”. Magistratul a considerat că este provocare și faptul că investigatorul i-a cumpărat unui angajat ANAF trei pachete de țigări în loc de unul cum a cerut acesta pentru a-i mulțumi că a închis ochii la transportul care nu era în regulă.

Judecătorul nu a avut nicio problemă cu faptul că angajații statului au permis intrarea în țară a unor transporturi de anvelope uzate chiar dacă actele nu erau în regulă, după cum au spus clar chiar investigatorii, ba chiar a găsit motivații pentru a anula și probele în care se vede că polițiștii de frontieră primesc șpaga. Magistratul a motivat că investigatorii au declarat „că nu au văzut personal ca inculpații să fi luat direct sumele de bani care fac obiectul prezentului dosar. În toate cazurile martorii au arătat că ar fi pus banii în interiorul actelor (talon sau asigurare), au predat actele agenților de poliție iar la restituirea actelor nu au mai găsit sumele de bani în interiorul lor. Martorii au plecat și nu au mai văzut ce s-a întâmplat efectiv cu banii, dacă i-ar fi luat inculpații sau alte persoane aflate la locul de muncă în acele momente. Toate aceste aspecte coroborate duc la concluzia că în cauză nu există probe care să ateste că inculpații ar fi comis infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea lor în judecată”, se mai arată pe pressalert.ro.

Așa cum a apărut și în Glasul Aradului, judecătorul de la Tribunalul Arad a dispus și restituirea banilor care erau popriți pentru recuperarea șpăgilor primite.

Vă reamintim că cei 14 inculpați au fost achitați pentru a doua oară de Tribunalul Arad, asta în timp ce alți 4, care au recunoscut faptele de corupție, au fost deja condamnați cu suspendare.

Nici de această dată, sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

Sursa: pressalert.ro

Recomandările redacției