Anul 2020 a început cu o scumpire la Arad. Din fericire nu a fost vorba despre impozite sau alte majorări ale unor taxe care ajung la o sumă mare, dar a fost vorba de o creștere a prețurilor când vine vorba despre firma de salubritate responsabilă cu colectarea de deșeuri din Arad.

Într-un comunicat pus la dispoziția cetățenilor, firma anunța faptul că: „de la 1 ianuarie 2020 se va modifica costul de mediu denumit «contribuția pentru economia circulară», fiind totodată calculate tarife diferențiate pentru deșeurile reziduale și cele reciclabile. Întrucât valoarea acestei contribuții va creste de la 30 lei/tonă la 80 lei/tonă de deșeuri depozitată, acest cost se va reflecta în tariful de colectare și transport al deșeurilor, în conformitate cu legislația aplicabilă“. Astfel, după lansarea acestui comunicat, cetățenii au crezut că poate se vor face unele schimbări care să îi bucure dacă tot plătesc mai mult.

Din spusele acestora, prețul pentru ridicarea gunoiului a ajuns de la 9.50 lei la 10.79 lei. Mărirea nu a adus prea multe zâmbete, dar ținând cont de sumă, nimeni nu s-a plâns foarte tare de acest lucru. Toate până în momentul în care oamenii s-au trezit că plătesc în plus, dar nimeni nu se apropie de gunoiul care dă pe afară aproape la fiecare ghenă. Pe lângă rarele momente în care ghenele de gunoi arată acceptabil, mai există și regula reciclării care se ține doar până în momentul în care gunoiul ajunge în tomberon, de acolo fiind transportat tot în aceeași mașină.

De asemenea, oamenii sunt deranjați și că sunt luați la răspundere pentru facturile neplătite din diferite motive, oricât de mici ar fi acestea, pentru că știu că nu primesc nimic în schimb și s-au săturat să trăiască înconjurați de gunoaie care în curând, la prima căldură, vor face aerul irespirabil.

Am fost informată și eu, spre marea mea surprindere, că datorez RETIM-ului 21 de lei si nu știu câți bănuți pentru luna aceasta! Oare ce ne oferiți de suma aceasta? Ne aruncați tomberoanele de la înălțime și mai mare să se facă bucățele în câteva săptămâni și nu în câteva luni, nu-i așa?, se plângea Maria.

Așadar, în continuare pretențiile sunt mari, prețuri cresc și, cu toate acestea, nimic nuse schimbă, ba chiar se înrăutățește. Pentru moment oamenii au ajuns să se obișnuiască, dar asta nu înseamnă că lucrurile trebuie să continue în același ritm deoarece, chiar în apropiere de orașul nostru avem alte orașe cu care ne comparăm mereu. Vorbind despre Timișoara și Oradea, Aradul este cu mulți ani în urmă și multora parcă le vine să-și facă bagajul și să se mute măcar cu 50 de km mai departe pentru a putea beneficia de un oraș pe placul lor.

Recomandările redacției