madutaValoarea facturilor la energia electrică se va diminua în medie cu 4% în luna august, ca efect al amânării acor­dării de către stat a unor certificate pentru producătorii de energie rege­nerabilă. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57, emisă în luna iunie, se eşalonează plata certificatelor verzi către producătorii de energie regene­rabilă până în 2017, restul urmând să le fie transmise progresiv din 2018. Elementele din amintita ordonanţă care sunt conforme cu legislaţia-cadru naţio­nală şi europeană au intrat în vigoare de la 1 iulie.
Certificatele verzi sunt ajutor dat de stat producătorilor de energie din surse regenerabile şi sunt plătite prin facturi de toţi consumatorii de energie din România.
„Această reducere a preţului energiei electrice este unul dintre efectele preocupărilor permanente ale Guvernului Ponta pentru a se reduce preţul utilităţilor suportat de populaţie şi de agenţii economici. Se urmăreşte reducerea impactului social şi economic al liberalizării preţului energiei, liberalizare convenită în negocierile cu Uniunea Europeană. Reeşalonarea plăţii certifi­- catelor verzi reduce presiunea asu­pra consumatorului român, care are un nivel al veniturilor mult sub me­dia din Uniunea Europeană. Este o măsură complementară stabilirii unor subvenţii pentru familiile cu venituri reduse, cele mai afectate de li­beralizarea preţului energiei”, a de­- clarat deputatul de Arad Flavius Măduţa.

Recomandările redacției