Prețul energiei electrice va crește de la 1 ianuarie 2013 cu maximum 2%, însă nu din cauza taxei pe construcțiile speciale, care va intra în vigoare anul viitor, a declarat, marți, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, prezent la a V-a ediție a Energy Business Summit, organizat de Media Consulting.

‘Am auzit și eu ca unii vorbesc despre o scumpire a energiei cu 20%, dar am stat de vorbă cu cei de la ANRE să vedem de unde vin aceste informații. Am concluzionat că prețul ar putea crește cu 1%, 1,5%, maximum 2% de la 1 ianuarie’, a spus ministrul.

Întrebat dacă această creștere este cauzată de noua taxă pe stâlpii de electricitate, Niță a răspuns negativ: ‘Această taxă nu cred că va avea efect în tarife’.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) estimează pentru anul viitor încasări de 488 milioane lei din impozitul asupra construcțiilor speciale, care va fi introdus din ianuarie 2014.

Potrivit anexelor la proiectul de buget, estimările autorităților pentru următorii patru ani arată că veniturile din acest impozit vor crește constant de la 488 milioane lei anul viitor, la 511,07 milioane de lei în 2015, 535,7 milioane de lei în 2016 și la 561,772 milioane lei în 2017.

Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, arăta, la începutul acestei luni, că încasările bugetare din impozitul pe construcții speciale sunt estimate la 480 — 500 de milioane de lei în 2014, însă estimarea este una pesimistă, calculele Direcției de prognoze din MFP arătând că suma este mult mai mare.

Impozitul pe construcții speciale vizează numai persoanele juridice și se va aplica pentru rețelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care dețin astfel de construcții, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

ELECTRICITATEAGERPRES

Recomandările redacției