Din cauza secetei prelungite, recolta de prune este aproape la jumătate faţă de anii trecuţi. Asta spre  dezamăgirea  oamenilor care vor consuma la iarnă mai puţină ,, răchie”. Cantitatea redusă de prune aduce cu ea scumpiri ale licorii bahice. Prețul la țuică pur și simplu a explodat în această toamnă. Conform platformelor de vânzări, un litru de țuică se vinde cu prețuri începând de la 30 de lei și poate ajunge până la 70 de lei pe un litru.

Zona Văii Mureșului este vestită pentru țuica de prune iar zona Vârfuri-Hălmagiu pentru cea de mere. Ambele licori au prețuri mult mai mari în acest an, se pare.

În foarte multe localități de pe Valea Mureșului mulți săteni au în curte un cazan pentru a prepara ţuica. Însă în acest an recolta de prune a fost mai saracă, așa că și prețurile vor fi pe măsurtă.  

,,Sunt mai puţine anul acesta din cauza secetei. Prunele pentru răchie se culeg foarte coapte,  de pe jos. Se încarcă în găleți  apoi se varsă în căzi înalte de lemn şi se lasă la fermentat cam trei săptămâni, o lună, că atunci îi răchia bună”, ne povestește Vasile. Omul spune că anul acesta va păstra toată licoarea pe care o va produce pentru nunta nepotului, nu o va vinde. ,, E puțină și nu are rost să o dau, nepotul poate peste câțiva ani se însoară, e bine să ai pec e pune mâna atunci”, spune arădeanul.

Sătenii spun că recolta săracă de prune din acest an va scumpi și mai mult țuica. ,,Anul trecut am dat-o și cu  25 de lei, acum fără 40 de lei nu o dau. Preţul va fi şi mai mai mare la iarnă, când lumea vrea să se încălzească cu o gură de răchie”, spune răzând un alt localnic.

Nici în localitățile din apropierea Lipovei prețurile la țuică nu sunt prea mici. ,, Eu nu sunt băutoare, dar am avut un eveniment în familie și am vrut să cumpăr doi litri de țuică. Am rugat pe cineva să –mi caute o țuică de calitate, curate. Când a venit cu sticla și mi-a spus prețul am rămas înmărmurită. A spus că pentru mine e cu 50 lei litru, că în general o dă cu 70”, poveștește  o femeie care locuiește în Lipova.

În zona Ineului prețul unui litru de țuică este de 35 de lei deocamdată, la Pâncota 40, la Drauț, 30-35 lei, iar în zona Vârfuri peste 50 de lei litru.

,,No iacă bem mai puțân. Sau nu mai bem deloc, trecem pe apă, dacă s-o scumpit”, spune hâtru, un arădean.

Mulți dintre cei care vând acest produs spun că nu au analizele făcute la acest produs și povestesc că nimeni nu i-a întrebat de acest lucru vreodată. ,, Nu am așa ceva, lumea care a cumpărat de la mine știe că am țuică bună, curate, eu nu îmi bat joc de om să pun zahăr sau altceva”, povestește un producător local.

Potrivit datelor oficiale, în România, aproape trei sferturi din alcoolul vândut vine de pe piața neagră. Și, în timp ce statul pierde bani pentru că nu poate controla fenomenul, pe internet, vânzările la negru merg strună. Iar pe lângă prețul destul de mare din acest an, mulți își pun viața și sănătatea în pericol.

Pe o sticlă de alcool, care nu ne pune sănătatea în pericol, vom găsi întotdeauna un timbru de produs accizat.

Mai apoi, pe eticheta produsului, trebuie să se regăsească date exacte despre concentrația alcoolică, ingrediente, dar și contactul producătorului, spun specialiștii în domeniu.

Recomandările redacției