Sumele pe care fermierii trebuie să le scoată din buzunare pentru a se asigura că pot produce cereale în cele mai bune condiții cresc cu fiecare zi care trece, iar prognozele pentru anul viitor sunt îngrijorătoare.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, americanii estimează că în 2022 vor scoate din buzunar 1.000 de dolari/hectar pentru culturile de porumb, conform agro-tv.ro. 

„2021 a fost un an superb, un an frumos, un an cum nici eu n-am mai văzut, cu atâta bogăție pe câmpurile patriei, însă să nu uităm un lucru – ce iei cu o mână, dai cu alta. Prețurile la inputuri și costurile finanțării unui hectar vor fi foarte mari. Pot să vă spun că am primit din Statele Unite o estimare pe hectarul de porumb, iar ei acolo merg deja la 1.000 dolari/hectar, în condițiile în care ei cultivă produse modificate genetic, deci nu au nevoie de atâtea ”mirodenii” ca să scape de ceea ce nu este necesar. Este enorm!”, a subliniat Cezar Gheorghe pentru agro-tv.ro. 

Expertul mai spune că România suferă și din cauza lipsei de asociere a fermierilor, pentru că nu poate să controleze fluxurile de marfă și să negocieze dintr-o poziție de putere cu statele cumpărătoare.

„Fermierii care au avut anul acesta prețuri bune, le-au avut la valoarea inputurilor de acum un an.  Noi, în cadrul Clubului Fermierilor Români, le spunem fermierilor să-și țină marfa, să vândă în etape, să se asocieze. Dacă fermierii români s-ar asocia, ar putea să controleze efectiv, încetul cu încetul, fluxurile de marfă către destinații unde s-ar putea face parteneriate la nivel guvernamental, astfel încât să fie garantate aceste plăți.

Primesc telefoane o dată la câteva zile de la cumpărători de ulei. Vor ulei, Marea Britanie, Elveția. Păi de unde să vă dăm ulei? La noi, materia primă pleacă”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Recomandările redacției