Prețurile din piețe lasă gospodinele fie cu portofelul gol, fie fără zacuscă

0
755

A venit toamna, iar piețele arădene au aromă de legume și fructe de sezon. În această perioadă, aproape fiecare gospodină se pregătește de zor pentru sezonul de iarnă. Fie că își prepară singure conservelele, fie că preferă să le cumpere gata preparate din piețe, arădencele cheltuie destul de mult, pentru aceste bunătăți de sezon. Acum este momentul în care cămările arădenilor se umplu cu borcane de zacuscă, de gemuri, compoturi,  bulion sau murături, dar oare cu ce costuri?

Am dat o tură prin piețele din oraș,  care în acest moment sunt pline de ardei, vinete, ceapă și alte bunătăți, iar preţurile nu sunt dintre cele mai mici. Cu toate că suntem în plin sezon al conservelor, iar tarabele abundă în legume, comercianții nu lasă din preț nici în ruptul capului. Doar în cazul în care ești dispus să cumperi cantități mai mari, se fac unele reduceri, dar asta depunde de fiecare vânzător în parte. Oamenii spun că au investit mult, iar seceta le-a cam dat producția peste cap. Așadar, prețurile sunt pe măsura vremurilor, spun aceștia.

Așadar, în multe gospodării din oraș, toamna a venit deja miros de legume coapte şi alte mirodenii. Este momentul în care cămările se umplu cu borcane de zacuscă și nu numai.

,,Zacusca pentru iarnă este foarte importantă pentru familia noastră. Fac, de fiecare dată, cam 50 de borcane, pentru că ne place foarte mult”, spune tanti Maria, o femeie de aproape 70 de ani, care mizează pe o reţetă transmisă din generaţie în generaţie.

,,Vinetele le facem la foc iute, iar gogoşarii copți pe jar și apoi daţi prin maşina de tocat sunt o bunătate”, spune femeia. ,, Păcat că prețurile la gogoșari sunt destul de mari pentru aceasta perioadă”, spune tanti Maria, dar cu toate acestea nu renunță la a face acest preparat delicios.  După câteva ore bune de fiert pe foc, mirosul îmbie orice trecător, iar gustul nu poate fi comparat cu cel de  prin magazine.

După un calcul rapid, femeia spune că un borcan făcut de ea în casă o costa în jur de 5 lei, dar nu cumpără chiar toate legumele, pe unele le produce în gospodăria de la țară.  Un borcan de zacuscă din piață ajunge să coste și  14 lei.

În piețele din oraș prețurile sunt destul de ,,măricele” la unele produse: ardei kapia – 8 lei/kg, gogoșari – 8 lei/kg, roșii – 5 lei/kg, ardei gras – 6 lei/kg, ardei iute  – 10 lei/kg, vinete între 3- 4 lei/kg, ceapă uscată între 2,50- 4 lei/kg, țelina cu frunze – 3 lei/bucata, dovlecel – 5 lei/kg, frunze  de mărar, pătrunjel, leuștean, țelină – 1 leu legatura iar mărarul și cimbrul uscat – 2 lei/legatura. Pentru arădencele mult prea ocupate există și produse gata preparate, spun comercianții, după metode tradiționale iar prețurile variază în funcție de sortimentul ales. Astfel, un borcan de zacuscă de  vinete este 10 -12 lei, iar cea de fasole  este 10 lei borcanul mic. Dacă dorim zacuscă de ciuperci sau cu pește scoatem din buzunar până la 15 lei pe borcan.

Dulceața de  ardei iuți, care reprezintă o delicatesă este  cam 15 lei borcanul iar  gemurile între 12 și 17 lei borcanul în funcție de sortiment.  Bulionul, un preparat și el destul de apreciat în bucătarie costă în jur de  10 lei sticla de 750 ml.

Așadar, fie că aleg să-și prepare sigure bunătățile, fie că aleg să le cumpere gata pregatite, arădencele rămân cu buzunarele goale după o vizită la piață.

Foto: Ruben Onișor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.