Pe lângă explozia prețurilor la energie electrică, gaze și produse alimentare, a crescut nejustificat și prețul la lemnele  de foc. Un lucru  paradoxal este că statul subvenționează doar încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe lemne nu este susținută.

În viziunea specialiştilor  rezultatele primelor licitaţii organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva dau semnale de agravare a crizei de resursă de lemn şi de creştere a preţurilor pentru anul 2022.

La licitaţia organizată de o direcție silvică ,,preţul mediu de adjudecare a fost de 462 lei/mc lemn în pădure,  faţă de un preţ mediu de adjudecare de 147 lei/mc pentru producţia anului 2021. În toamna anului 2021 preţurile lemnului de foc s-au dublat faţă de anul 2020, iar dacă pornim de la preţuri ale lemnului  în pădure, de peste 400 lei/mc, în anul 2022 se va ajunge la preţuri absurde pentru lemnul de foc, mult mai mari decât preţurile lemnului industrial valoros din orice ţară europeană”, precizează specialiștii din industria lemnului, conform Agerpres.

Suntem în situaţia ingrată în care populaţia rurală, care se încălzeşte cu lemne din ce în ce mai scumpe, majoritatea din zona rurală defavorizată, nu beneficiază de nici un fel de sprijin, sau eventual primesc un ajutor minimal dat de primării care nu acoperă nici măcar costul unei mașini de lemne. ,, Am nevoie de vreo două mașini de lemne ca să trec iarnă, de la stat am primit mai nimic, câteva sute de lei. O mașină costă peste 16 miloane. De unde, dintr-o pensie amărâtă”, se plânge o cititoare a ziarului nostru, care locuiește la țară. ,, Și noi oamenii de la sate suntem  plătitori  de taxe şi impozite la fel ca cei de la oraș, de ce nu primim și noi ajutor de la statul român. Doar la gaze se primește, noi ceilalți cum trecem peste iarnă?”, se întreabă un bărbat, fost cadru militar. Prețul lemnelor de foc a crescut cu aproape 60% față de 2020 spun reprezentanții în domeniu, iar în 2022 creșterea va continua.  Pe raza județului nostru există, în acestă perioadă, multe oferte de vânzare a lemnelor  de foc, de la fag, stejar,  carpen până la deșeuri. În funcție de zona din care provin, vânzători cer sume cuprinse între 1.600-2.000 de lei pentru o mașină de lemne. Dacă acestea sunt și tăiate prețul urcă până la 3.000 de lei. Pentru o iarnă, o familie folosește două, chiar trei mașini de lemne, pentru încăzirea locuinței.

Sunt  zeci de anunțuri, care sună cam așa : ,,Vând lemn de foc pentru centrale si sobe. Prețul lemnului este de 220 lei pe metru cub si 170 lei pe metrul ster.”

La Tăgădău în județul Arad, spre exemplu,  prețul unui metru ster (mst) este de 123 de lei pentru lemnul de esență slabă, iar la  stejar și frasin prețul este  300 Ron/mst. La Lipova pentru lemnul de  foc esență tare, prețul este de 1.900 pentru aproximativ 6 metri steri (ms), iar la esență moale  prețul este de 1.600 aproximativ 6 ms. Pe site-ul Romsilva,  Direcția Silvică Arad  are o listă cu prețurile pentru vânzarea de lemnului  de foc pentru populatie. Aici sumele   pornesc de la  230 lei  până la  276 lei metru cub de masă lemoasă în zona de deal, iar în zona de câmpie între 150-250 lei metru cub.

Așadar, în Arad o mașină de lemne costă între 1.600 lei și ajunge până la 3.000 de lei dacă sunt tăiate.  Pentru prețul maximal puteți cumpăra, spre exemplu, lemne gata tăiate la 25 de centimetri și cu transport gratuit la domiciliu. Astfel un locuitor de la sate consumă, pe trei luni de iarnă, între 4.800 de lei și pot ajunge până la 9.000 de lei, depinde de unde achiziționează combustibilul. În timp ce de la primării primesc , cei care se încadrează, doar câteva sute de lei pe lună. ,,Ne descurcăm greu, ne-am mutat în bucătărie toți,  să facem doar un foc. Am trei copii și doar eu lucrez. Cumpărăm cât ne permitem, în rest… Dumnezeu cu mila, sperăm să nu fie o iarnă grea”, spune un bărbat, cap de familie dintr-un sat din județ.

Recomandările redacției