După ulei, zahăr, făină, cartofi, carburanți, curent și gaz iată că și prețurile medicamentelor au crescut simțitor. Acestea sunt produse mai puțin vizibile, dar de care depind atât  starea noastră de sănătate și  chiar viața.  Nu sunt o persoană care folosește multe pastille, doar cele recomandate de medic, pe care le iau odată la trei luni, dar zilele trecute am vizitat mai multe farmacii din oraș căutând niste produse atât pentru mine dar  și pentru unii membri familiei. Astfel, am constat cu stupoare că prețurile anumitor pastile au explodat pur și simplu în ultimele luni.

Astfel, pentru o cutie de antiinflamator scoatem din buzunar în jur de 20 lei în loc de 8-10 lei  cât a fost până acum, iar lista scumpirilor este destul de lungă.

Farmaciștii spun că prețurile la medicamente vor continua să crească.

Din păcate ,,primele efecte ale acestor majorări încep deja să apară. Sunt persoane care  au renunțat la medicație, alții preferă să-și cumpere medicamentele fracționat, la folie sau  la bucată”, ne spune o farmacistă.

Cu toate că în țara noastră  statul reglementează prin lege prețurile medicamentelor care se vând pe bază de rețetă în  cazul produselor  vândute la liber nu există nici un fel de control asupra prețurilor.

În ultima vreme o mulțime de medicamente au trecut printr-un  proces de modificare a prețurilor, majoritatea în sus.

,,Produse precum, No-Spa sau Fasconal au prețurile mai mari cu zeci de procente. Multe produse care se vând la liber au creșteri de până în 10 lei, iar la medicamentele care se vând pe bază de rețetă  creșterile de preț au fost până la câțiva zeci de lei.

De exemplu, un produs destinat tratării bolilor endocrine, costă 30 de lei, cu aproximativ 20% mai scump decât înainte cu două luni, iar o cutie de antispastic costă 50 de lei, cu peste 20% mai mult”, ne precizează anagajata unei farmacii .

Dacă înainte de pandemie, prețurile medicamentelor  erau majorate cu până la 10% pe an, anul acesta mulți  producători au majorat  și cu 35%. Din acest motiv prețul de la raft a crescut simțitor.

„ Sunt fluctuații de prețuri  de la lună la lună, iar pacienții  resimt acest lucru”, susține farmacista.

Din acest motiv arădenii au devenit mult mai  cumpătați când ajung în farmacie.

,, Mulți pacienți iau doar o folie din medicamentele dorite , de multe ori chiar la bucată, majoritatea sunt oameni în vâstă sau mame fără posibilități”, ne mărturisește  angajata farmaciei.

,,Oamenii aleg să fie mai atenți la ce cumpără și cer și de cele mai multe ori cer varianta cea mai ieftină a unui medicament, dacă acesta are și înlocuitor”, ne spune farmacista.

Din păcate, din cauza scumpirilor, unii pacienți renunță să mai cumpere medicamente sau cer mai puțin decât au nevoie. În această categorie intră  pensionarii, cei din mediul rural sau mamele singure și fără posibilități,   care își dau o bună parte din venituri pe medicamente.

Specialiștii din sănătate avertizează că există riscul întreruperii medicației, dacă acestea sunt foarte scumpe. ,, Mulți pensionari umblă la dozaj, acesta e un prim efect al scumpirilor, deoarece s-au scumpit toate, nu doar prețurile medicamentelor, iar acest lucru este extrem de periculos”, ne povestește farmacista.

Inflația și scumpirile în lanț afectează din păcate și acest sector vital în unele cazuri.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției