Iubirea a fost, este şi va fi raportată la timp: iubiri trecute, iubiri prezente, iubiri viitoare. Află la ce timp îţi trăieşti relaţia şi ce vă rezervă viitorul.Iubirea poate fi un adevărat reper nu numai pentru momente din viaţa ta, ci pentru timp, în general. Există un timp al distracţiei în cuplu, aşa cum există şi un timp al responsabilităţii. Există perioade mai dificile, aşa cum sunt şi perioadele de relaş. Dar cum afectează, de fapt, timpul relaţiile? Şi la ce timp îţi trăieşti tu relaţia? Află cât de diferite pot fi lucrurile în funcţie de cum îţi potriveşti „ceasul” relaţional. Toţi avem un trecut. Unele trecuturi sunt mai mândre decât altele, aşa cum unele poveşti e mai bine să rămână nespuse. Greşeli de pe vremuri, lucruri pe care le-ai făcut din teribilism sau doar pentru că aşa credeai pe-atunci că e bine, toate pot intra sub incidenţa secretelor din trecut.

cuplu_dans

În context profesional:şi aici trecutul contează. De exemplu, la un interviu primează întrebarea legată de experienţa în domeniu.Trecutul îţi oferă perspectiva asupra a ceea ce ai fost şi e parte din ceea ce eşti.

Trecutul a trecut

Aşadar, când vine vorba de timpurile în cuplu, unul care suscită cu siguranţă multe discuţii este trecutul. E aproape inevitabil ca în relaţie să nu intervină şi acest subiect delicat. Dacă ţi-a fost dat să auzi fraza celebră „nu mă interesează trecutul tău, hai să trăim prezentul!”, cu siguranţă: a. tipul nu caută altceva decât o relaţie pasageră sau b. are un trecut atât de dubios, încât preferă să considere că sunteţi chit decât să se apuce să dezvăluie ceva. Sincer, un bărbat care vrea o relaţie serioasă cu tine va fi, la un moment dat, interesat de trecutul tău. E adevărat, poate fi atât de subtil încât să nu caute direct la sursă, ci să întrebe alte surse „binevoitoare” din jur. Dar dacă alege să joace curat şi să te întrebe, te confunţi cu următoarea dilemă: ce anume îi spui din trecutul tău amoros?

Săruţi şi zici mai departe?

Cu privire la dezvăluiri din trecut, există două situaţii extreme: fie nu ai nimic de ascuns şi laşi totul la vedere, fie preferi să ţii totul pentru tine. Pentru că viaţa nu e dreaptă, există consecinţe. Sinceritatea absolută s-ar putea să iasă bine. Sau s-ar putea să ai parte de adevăruri neplăcute, genul de transparenţă care transcende bunul-simţ şi singura orbită din toată povestea va fi raţiunea ta. Dacă spui tot, strici surpriza şi, totodată, bula de intimitate pe care nu numai că ai dreptul, ci poate chiar obligaţia să ţi-o constru-ieşti. În celălalt caz, nu spui nimic despre trecu-tul tău amoros. Una e să fii discretă, alta e să fii la fel de secretoasă ca un fost evadat din Alcatraz. Aşa că o întrebare legitimă e ce e de făcut. Principala regulă e că nu există reguli. În principiu, poţi să îi zici exact ce şi cum simţi tu că e mai bine. Totuşi, nu îi spune partenerului tău despre trecutul tău amoros atunci când eşti foarte fericită, când ţi-a făcut vreun cadou sau când aveţi un moment special, precum o aniversare. Orice i-ai împărtăşi în astfel de momente se va întoarce odată (şi poate nu doar o dată) împotriva ta.

Apoi, un alt lucru pe care ai vrea să îl eviţi este subiectul iubitului tabu. Fie că e vorba despre cel care ţi-a frânt inima sau iubitul minunat la care încă te mai gândeşti din când în când, nu sufla o vorbă despre el actualului.  Tot ce îl va interesa pe iubitul tău actual este să audă că el e cel pe care îl iubeşti cel mai mult şi că e cel mai bun pentru tine. Restul detaliilor ţine-le pentru tine – asta dacă nu vrei neapărat drame, exagerări şi complicaţii.

Conjugare conjugală

Trecutul tău relaţional, fie că e legat de actualul tău partener sau că se referă la întregul periplu, e foarte important pentru tine. Deşi poate să pară tentant să dai pur şi simplu la o parte ceea ce înseamnă „ce a fost” şi să vrei să te arunci într-un prezent continuu şi ameţitor, să îţi faci planuri impresionante pentru viitor, află că lucrurile nu stau tocmai aşa. Pentru că trecutul relaţional are un dublu rol. În primul rând, te ancorează. Dacă nu ai avea acest trecut, ar fi ca şi cum ai încerca să construieşti un bloc fără temelie. A pune însă trecutul sub un capac e ca şi cum ai uita să deşurubezi un robinet sub presiune: la un moment dat, totul va ieşi la iveală şi va fi „inestetic”. Cu alte cuvinte, a nu uita de trecutul tău relaţional este a nu uita de tine şi de potenţialul de atractivitate pe care îl ai, în general şi în special, în acest moment al vieţii tale.

Înapoi în prezent

Ancorarea unei relaţii în timpul prezent poate să pară banală, de la sine înţeleasă şi multe alte lucruri, când de fapt nu e deloc aşa. Bagajul emoţional, comportamental, al evenimentelor şi amintirilor este mereu prezent în fiecare relaţie nouă pe care o începem. Vestea bună, care e în acelaşi timp şi vestea proastă, e că bagajul îl avem cu noi, fie că ne place, fie că nu. A trăi o relaţie în prezent presupune angajarea cu toate resursele şi ţinând cont de tot bagajul relaţional din spate. Nu înseamnă o ememorare constantă sau o povară: e pur şi simplu experienţa şi încărcătura asociată. De asta, a îmbina trecutul tău emoţional cu tot ce ştii şi accepţi despre tine e o adevărată artă. Când vei ajunge însă acolo, vei ştii şi vei avea mult mai multe repere despre ce înseamnă relaţia şi, de ce nu, care este partenerul potrivit pentru tine. Şi când prezentul e în regulă, planurile de viitor se fac aproape de la sine.

Cu dublu sens

Câteva dintre lucrurile pe care nici tu nu ai vrea să le auzi de la el, deşi e foarte posibil să i se fi întâmplat:

Experienţa sexuală. Că e vorba de numărul exact de femei cu care iubitul tău a fost înaintea ta sau că e vorba de acele experienţe inedite din vremurile de glorie – probabil că dincolo de un amuzament scurt, astfel se subiecte nu duc la lucruri foarte bune pe termen lung.

Păţanii periculoase. Chiar dacă s-ar putea ca el să-ţi povestească tot felul de situaţii din care a scăpat ca prin urechile acului de bătaie, de tragere la răspundere, de vreun accident, efectul pe care îl obţine e mai degrabă să te sperie şi să te îngrijoreze decât să te simţi mândră de el. Aşa-i?

Prea multe detalii despre fosta. Ok, ştii că există, poate o şi cunoşti dacă mai ţin legătura. Dar chiar vrei să ştii toate detaliile despre timpul când erau împreună? Dacă asta ţi-e dorinţa, poate ar trebui să renunţi la rolul de iubită a lui în favoarea celui de confidentă.

Sursa: Unica.ro 

Recomandările redacției