În ziua de sărbătorire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, joi, 26 octombrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent la hramul Parohiei Conop, Protopopiatul Lipova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți, sub protia părintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului în prezența numeroșilor credincioși și a tinerilor și copiilor participanți la programele catehetice ale parohiei. Din sobor, alături de părintele consilier, a făcut parte și părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei. La momentul cuvenit, Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură pus sub titlul ,,Jertfelnicie pilduitoare”(cf.citirilor scripturistice ale sărbătorii) în care a prezentat viețile sfinților din aceste zile, între care strălucesc Sfântul Mare Mc. Dimitrie și Sfântul Cuv. Dimitrie Basarabov, amintind și de prăznuirea lor în mod deosebit în Capitala țării, cu participarea reprezentanților Bisericilor Ortodoxe surori. Înaltpreasfinția Sa a mai amintit că sfinții din aceste zile reprezintă icoana sfinților militari, care s-au jertfit pentru credința lor în Hristos iar Sfântul Dimitrie cel Nou arată câmpul jertfelniciei vieții monahale. Numele lor în limba noastră se tălmăcește în legătura pământului și îndeletnicirilor privind lucrarea acestuia, ceea ce motivează, desigur, între altele, și alegerea hramului bisericii de către credincioșii locului. În acest context se invocă harul lui Dumnezeu prin rugăciunile celor pomeniți pentru roada pământului și propășirea în tot lucrul bun, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul arădean l-a felicitat pe părintele paroh Sorin Ciurlea pentru frumoasa activitate pastoral-misionară pe care o desfășoară în cadrul parohiei, în mod special în mijlocul tinerilor școlari. În continuare, soborul de preoți a înconjurat biserica cu icoana hramului, prapori și au rostit ectenii, după cum este tradiția locului în ziua hramului. După aceasta soborul de preoți, au săvârșit Taina Sfântului Maslu în biserica parohială și un parastas pentru toți ctitorii, slujitorii și ostenitorii acestei biserici. Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Iustin Popovici.
Cerc misionar
Tot joi a avut loc și întrunirea cercului misionar nr. 2 Radna, coordonat de către părintele Marius Murgu. Referatul cu tema ,,Patriarhul Iustinian – înțelept apărător al Bisericii în timpul regimului comunist” a fost susținut de către părintele Stelian Covăsânțan de la Parohia Cladova. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și de către cântăreții parohiilor vecine. La acest eveniment al parohiei au fost prezenți:  Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, primarul comunei Conop și alți invitați de seamă.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica parohială din Conop a fost construită între anii 1902-1909, sub directa îndrumare și supraveghere a vrednicului preot Ioan Petrilă. Planul de construcție a noii biserici a fost întocmit de arhitectul Paul Roswen din Arad. Forma arhitecturală este navă, respectându-se stilul Baroc-Wienez. Lucrările de construcție a bisericii au fost efectuate de antreprenorul Szax Robert din Sânnicolau Mic și au durat aproximativ șapte ani. Materialele folosite la construcție au fost piatra și cărămida.Iconostasul este din lemn sculptat şi aurit, icoanele de pe el au fost pictate de pictorul Wagner Friggles din Arad în stil Neo bizantin realist, în anul 1910.  Sfinţirea lucrărilor de construcţie a bisericii a fost săvârşită de P.S Ep. Ioan Ignatie Paap în ziua de 26 octombrie, anul 1910, la sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sfânt care a devenit ocrotitorul acestei biserici. Pictura a fost executată în anul 1936 de către pictorul prof. Iulian Toader din Arad, în stil neo-bizantin, care a recondiţionat şi iconostasul pictat în acelaşi stil. Pictura în tempera este reprezentată prin tablouri mari care înfăţişează scene biblice din viaţa Mântuitorului, figuri de sfinţi şi îngeri. Lucrările de pictură s-au efectuat sub oblăduirea pr. Adrian Raica, din contribuţia enoriaşilor acestei biserici. După terminarea picturii, la 1 noiembrie 1936,  episcopul Andrei Magieru al Aradului a săvârșit slujba de târnosire a bisericii şi de la acea dată slujbele religioase din parohia Conop s-au oficiat în noua biserică.
Andrei Dimitriu,
student teolog

Recomandările redacției