Prezenţe de marcă la deschiderea anului universitar 2015-2016 la Universitatea Aurel Vlaicu

0
455

an universitarAradul a fost ieri centrul unei ceremonii fastuoase, găzduită de Universitatea Aurel Vlaicu – des­chiderea anului universitar în prezenţa a numeroase personali­tăţi: prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu – ministru al  Educației și Cercetării Științifice, Înaltpreasfinţitul Timotei – Arhiepiscop al Aradului, prof. univ. dr. Iordan Petrescu – preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Adrian Ţolea – preşedinte interimar al CJ Arad, Gheorghe Falcă – primar al municipiului Arad, Florentina Horgea – subprefect al Aradului, deputaţi şi senatori, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate ale statului şi ai mediului de afaceri, studenţi. Remarcabilă a fost prezenţa membrilor corpului profesoral al Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad, în frunte cu prof. univ. dr. Aurel Ardelean – rector fondator şi preşedinte al UVVG, şi prof. univ. dr. Coralia Cotoraci – rector al aceleiaşi instituţii.
Prof. univ. dr. Ramona Lile, rector al UAV, i-a salutat pe cei pre­zenţi, le-a mulţumit pentru parti­- cipare şi a accentuat rolul determinant al educaţiei în formarea profesională şi umană pe de o parte şi rolul crucial al colaborării între toţi factorii implicaţi. „Suntem chemaţi să formăm profesio­nişti şi caractere. Mai aproa­­pe de adevăr, suntem chemaţi să formăm profesionişti cu caracter şi de caracter. Între noi, dascălii, şi printre noi, sunt studenţii, adică viitorul. Pentru acest viitor al Aradului şi al ţării suntem responsabili. Le urez cadrelor didactice un an universitar cât mai rodnic, iar studenţilor un an universitar plin de împliniri”, a spus, printre altele, prof. univ. dr. Ramona Lile.
Ministrul Educaţiei s-a referit la complementaritatea instituţiilor universitare şi a făcut o radiogra­fie foarte exactă a sistemului universitar românesc. „Susţin studiile doctorale şi cred în necesitatea studiului doctoral, însă nu cred că trebuie dată la o parte valoa­rea dacă nu are diplomă doctorală. În acest sens, mă bucur să anunţ că am reuşit să promovăm în guvern ordonanţa de urgenţă care prelungeşte termenul de încheiere a studiilor doctorale pentru titularii de catedre din învăţământul superior până în septembrie anul viitor. În acest fel dăm o şansă cadrelor didactice, şi dăm şi studenţilor şansa de a profita de profesori cu o experienţă vastă”, a spus  Sorin Mihai Cîmpeanu.

Primarul Gheorghe Falcă a accentuat necesitatea stringentă a „plierii” universităţilor pe cerinţele mediului socio-economic. „Sunteţi chemaţi să daţi societăţii specialiştii de care societatea are nevoie. Pregătiţi aşadar specialişti care să rămână în România, fiindcă este nevoie de ei în toate segmentele, de la economie până la administraţie”, a spus Gheorghe Falcă.
Răspunzând unei întrebări surprinzătoare, generată de pre­zenţa la ceremonie a cadrelor didactice ale UVVG, prof. univ. dr. Ramona Lile a dezminţit zvonul unei posibile fuziuni. „Nu este vorba de fuziune. Este doar o stare de normalitate: două universităţi din acelaşi oraş colaborează. UAV are disponibili- tatea de a colabora cu UVVG, UVVG a manifestat aceeaşi disponibilitate. Aşadar nu va fi o fuziune, ci o colaborare pe care o dorim cât mai strânsă şi cât mai rodnică”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.