De câteva zile, scandalul legat de Cristina Bibarț și Zona Liberă Curtici, ocupă primele pagini ale ziarelor. Nu a fost însă primul incident de acest fel. Acum câțiva ani buni, se scria în paginile ziarului nostru despre Zona Liberă Curtici, având ca personaj principal aceeași Cristina Bibarț, soția actualului primar al Aradului. La vremea respectivă zona era ,,un butoi cu pulbere”, agenţii economici care își desfăşurau  activitatea în zonă erau nemulţumiţi din cauza tarifelor mari pe care erau obligaţi să le plătească, dar acestea nu erau singurele nemulțumiri. Spiritele erau încinse și în rândul angajaţilor, care se plângeau de modul în care erau trataţi de directoarea generală, Cristina Bibarţ. Se vorbea, la vremea respectivă, că directoarea avea  un comportament dictatorial. Tot în acea perioadă a existat și un control din partea  Curții de Conturi  care a scos  la iveală o serie de nereguli.

În raportul întocmit la finalul verificărilor, făcute în 2013, pentru activitatea desfăşurată în 2012, se vorbeşte, printre altele, despre decontarea nelegală a unor cheltuieli făcute în SUA, Mexic, Cuba, Austria şi Asia.  „Decontarea nelegală a cheltuielilor efectuate pentru drepturile de diurnă, de cazare şi a altor cheltuieli neprevăzute în cazul a patru deplasări externe, respectiv în SUA, Mexic-Cuba, Austria şi Asia a creat un prejudiciu estimat în cuantum total de 38 mii lei”, se arata în raport, la vremea resoectivă. Angajaţii Curţii de Conturi mai vorbesc şi despre anumite cheltuieli de protocol care nu au nicio legătură cu criteriile de performanţă.

În presa vremii au apărut tot felul de informații cu privire la ,,vizitele de lucru”, ale primei doamne a Aradului.

Conform publicației Ziua de vest, Cristina Bibarț și directoarea economică Olga Furdea s-au plimbat din Mexic până în Thailanda și și-au dat diurne mai mari decât prevedea legislația. Un ONG din București s-a ocupat de întregul pachet de servicii pentru șefele de la Zona Liberă. „Potrivit documentelor puse la dispoziţia controlului, în perioada 2011-2012, au fost efectuate de către directorul general şi directorul economic al RA Administraţia Zonei Libere Arad- Curtici Arad un număr de patru deplasări externe, respectiv în SUA, Mexic-Cuba; Austria şi Asia. Deplasările externe efectuate în SUA, Mexic-Cuba şi Tailanda-Emiratele Arabe Unite au fost organizate de Asociaţia de Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bucureşti, asociaţie nonguvernamentală cu care RA Administraţia Zonei Libere Arad a încheiat contracte de prestări servicii”, se arată în raportul Curții de Conturi Arad.

Vizita din SUA a prevăzut turul orașului San Francisco, Las Vegas și Marele Canion. Auditorii Camerei de Conturi au constatat că în loc de o diurnă de 1060 de dolari, conform legii, cele două directoare au decontat 3.500 de dolari.

Și cum toate acestea nu ar fi fost suficiente Cristina Bibarț a intreprins o ,,misiune economică” din Mexic cu Olga Furdea care a constat în turul orașului Mexico City cu ghid însoțitor, cu vizitarea principalelor obiective turistice, tur la Teotihuacan, complexul arheologic supranumit „Orasul Zeilor”, vizita la Canionul Sumidero și plimbare cu vaporul prin canion; San Cristobal de Las Casas, Palenque (unul dintre putinele orase ramase mostenire de la civilizatia maiasa, care face parte din patrimoniu UNESCO), Cascadele Agua Azul și ruinele maya unice de la Palenque, aflate in inima junglei; Campeche, pentru un tur al orasului in faimosul tramvai Gaupo; vizitarea piramidelor de la Uxmal si Kabah, Templul Jaguarului, Observatorul, Piata celor o mie de coloane, Fantana Sacra. Nu a putut fi ratat Cancun, Varadero, Havana. Cele două directoare și-au decontat 3.000 de dolari, în loc de 1.057,92 dolari, cât prevedea legea, conform Ziua de Vest.

 

Au urmat și alte vizite ale doamnei Bibarț în Emiratele Arabe Unite și în Thailanda tot cu  aceeași directoare economică.

Echipa de control de la Camera de Conturi menționează, conform ziarului Ziua de Vest, în raportul de control pentru anii 2011-2012 că cele două directoare de la Zona Liberă Curtici-Arad au fost într-o misiune economică în perioada 29 august – 1 septembrie 2012 și la Viena unde s-au cazat direct la Hotel Imperial Viena: „Pentru cele trei nopţi de cazare în Viena, au fost decontate de către cele două salariate ale RA Zona Liberă Curtici Arad cheltuieli de cazare de 1.762 euro, ca urmare a cazării la un hotel de cinci stele,  respectiv Hotel Imperial Viena”. Auditorii spun că cele două directoare ar fi avut dreptul la decontarea unor cheltuieli de cazare de 900 de euro. Și diurna a fost din nou umflată: 372 de euro în loc de 280 euro.

De parcă toate acestea nu ar fi suficiente, de-a lungul vremii de Zona Liberă Curtici au fost legate și de o serie de neregului privind contrabanda cu țigări.  Astfel în  2012 a avut loc o descindere a DIICOT în zonele libere Curtici și Agigea într-un dosar de contrabandă cu țigări. Au fost descoperite 3 milioane pachete de țigări de contrabandă, un adevărat record în materie. „În perioada 2011–2012, grupul infracţional a desfăşurat operaţiuni de tranzit şi achiziţie/vânzare de ţigări în zonele libere Agigea şi Curtici (Arad) prin folosirea frauduloasă a unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, prin falsificarea semnăturii administratorului acesteia, scopul urmărit fiind acela de obţinere de beneficii financiare majore prin sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat ca urmare a ascunderii sursei impozabile şi înregistrării de operaţiuni comerciale fictive”, comunica DIICOT, care a apreciat valoarea operațiunilor efectuate până în momentul controlului la 5 milioane de euro, conform Ziua de Vest.

 

Un alt caz legat de contrabandă cu țigări a adus iar pe primele pagini ale ziarelor  Zona Liberă Curtici. La momentul respectiv trei TIR-uri pline cu țigări. La momentul respectiv directoarea Zonei Libere, Cristina Bibarț, a interzis atunci accesul presei la depozitul de unde au fost furate țigările, conform Ziua de Vest.

 

  • Joagaru Sărac spune:

    metastaza e boala grea: ‘decupezi’ in stinga, revine ‘buruiana’ in dreapta , chiuretezi in jos, buba mere-n sus, ofof. Da no lasa, ca si ei sunt oameni si tzara biruie MIci cheltueli . Apai adevarat, ca sigur erau n alte ‘surse’ care nu erau asa vizibile, dar SEFUL trebuie sa arate ca i se filfiismul e baza natiunii rumanee

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției