doinas

Prima ediţie a Festivalului “Zile și Seri de Literatură Doinaș” a adus la Arad personalități ale vieții culturale românești, printre care istoricii Adrian Cioroianu și Victor Neumann, Emil Hurezeanu – prieten apropiat al cuplului Irinel Liciu – Ștefan Augustin Doinaș, Daniel Cristea – Enache, critic literar.

Au mai participat Daniel Șandru, directorul revistei de cultură contemporană Timpul, Iași, Gabriel Cheșcu, redactor-șef, și Andrei Giurgia, redactor.

Cu acest prilej a fost lansat, la Arad, volumul Mihaelei Doboș, “Tabloul unui destin” – Ștefan Augustin Doinaș, Editura Adenium, Iași, precum și ultinul număr al revistei Timpul.

Din public a făcut parte și Alina Ledeanu, directorul revistei Secolul 21.

Adrian Cioroianu și Daniel Cristea-Enache au susținut dialoguri cu elevii de la Colegiul Național “Moise Nicoară”, Colegiul Național “Preparandia Dimitrie Țichindeal” și Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta”.

Timp de trei zile, la Arad au avut loc manifestări culturale care nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi venit alături în proiect instituții și persoane care să susțină voluntar acțiunile propuse.

Astfel, întâlnirile și discuțiile s-au desfășurat în spații diferite, la care a participat un public extrem de variat, de la tineri de liceu până la intelectuali din rândul istoricilor, jurnaliștilor, scriitorilor sau a unor oameni de cultură.

Au fost alături: Biblioteca Județeană ”A.D.Xenopol” prin directorul Florin Didilescu și Lucia Bibarț, PR, Teatrul Clasic ”Ioan Slavici”, cu implicarea directorului Bogdan Costea și a actorilor: Dorina Darie-Peter, Ioan Peter, Alina Danciu și Cecilia Donat, actrița Angela Petrean – Varjasi, Lucia Cuciureanu, împreună cu Cenaclul literar ADN, scriitorii arădeni: Vasile Dan, Gheorghe Schwartz, Gheorghe Mocuța, Andrei Mocuța, Cătălin Lazurca, Lia Alb și Lucia Cuciureanu, profesorii Diana Șimonca-Oprița, Colegiul Național ”Moise Nicoară”, Tudor și Laura Dragomir, Colegiul Național ”Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Eugenia Groșan, Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta”, Iulia Radu și Monica Băltărețu, Colegiul Economic, Voichița Macovei și Eugen Bocaniciu, Colegiul Național ”Vasile Goldiș”, Quartetul Liceului de Artă ”Sabin Drăgoi”, cu sprijinul profesoarei Marinela Tudoran, Cafeneaua Boeme Teatru – Luminița Stanciu, Librăria SCIENTA – Monica Boncuț, CHIC – Vali Cioban.

Au mai contribuit directorii: Major Csaba, Maria Haș (Colegiul Național “Moise Nicoară”), Sorin Haiduc, Corina Uzum  (Colegiul Național ”Preparandia Dimitrie Țichindeal”), Eugenia Groșan, (Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta”), Monica Băltărețu  (Colegiul Economic), Eugen Bocaniciu, (Colegiul Național ”Vasile Goldiș”), Dorina Trandafir și Marinela Tudoran, (Liceul de Artă ”Sabin Drăgoi”). Evenimentul a fost sprijinit de Asociația Arad Capitală Culturală Europeană 2021 și Primăria Arad.

„Acțiunile din aceste zile s-au desfășurat în forță, au existat câțiva oameni care mi-au fost alături și au înțeles necesitatea festivalului, pornind de la explicația că nu poți clădi cultura într-un oraș cum este Aradul fără o fundație solidă. Cu atât mai bine dacă numele celui adus în discuție este unul care îți poate valoriza acțiunea propusă. Le mulțumesc oamenilor care mi-au fost alături și s-au implicat, voluntari, în activitățile festivalului. Cu mici excepții, arădenii sunt receptivi la ideile clare și argumentate corect, nu mă poate nimeni contrazice dacă voi afirma că se poate face cultură și cu bani puțini, dar cu multă încredere și pasiune. Mai vechi sau mai noi, mai desuete sau pline de respirație modernă, acțiunile culturale sunt necesare pentru dinamizarea artistică a unui spațiu așa-zis provincial. Nu am dorit să subminez existența sau apariția altor manifestări asemănătoare, ci să aduc în prim-plan un scriitor a cărui valoare este recunoscută în țară și străinătate, alături de alte nume consacrate, dar nu suficient de mediatizate, cum este și cazul lui Ioan Slavici, autorul canonic intrat în programa școlară. Îmi propun ca următoarea ediție să implice comunitatea arădeană, comunitatea academică, dar să aducă și nume noi din cultura românească și cea străină, traducători ai lui Doinaș, scriitori tineri sau consacrați, artiști din zone diverse, pentru ca în zilele festivalului să se creeze o reală emulație culturală sub semnul unui scriitor arădean de renume internațional, care să-i confere Aradului statutul de oraș cultural binemeritat”, a concluzionat Lia Faur, coordonatorul festivalului.

Recomandările redacției