expozitieIubitorii de artă pot vizita zilele acestea prima expoziţie cu fotografii de mari dimensiuni care prezintă Aradul ca posibilă locaţie de filmare, „Arad- Locaţie de filmare” fiind şi prima expoziţie de acest tip din România. Cele douăzeci de fotografii de 1mx2m realizate de Onoriu Felea au fost expuse în faţa Consiliului Judeţean Arad pe 24 decembrie, dată începând cu care vizitatorii au avut posibilitatea de a descoperi un oraş prezentat dintr-o nouă perspectivă, cu locaţii cunoscute sau mai puţin cunoscute, promovate în vedereautilizării în producţii de film artistic şi documentar sau în emisiuni TV. Scopul este de a dezvălui potenţialul ascuns al oraşului, dar şi facilităţile oferite industriei filmului.

„Este un concept nou de expoziţie care are ca scop prezentarea oportunităţilor regionale pentru atragerea unor proiecte de film în zonă. Până acuma arădenii au dovedit că există posibilitatea de a genera proiecte originale, de anvergură internaţională şi că putem atrage şi gestiona resursele locale pentru a realiza în Arad filme de scurt şi mediu metraj, chiar şi un episod pilot pentru TV. Pasul următor este acela de a convinge autorităţile locale de a se implica activ şi de a susţine eforturile noastre de realizare a unor noi proiecte în domeniul cinematografic. Prin această expoziţie arătăm un nou mod de abordare a proiectelor culturale. Aradul are o ofertă culturală bogată care include în pachet personalul tehnic şi artistic, echipamentele şi infrastructura judeţului şi municipiului. Această ofertă trebuie însă mediatizată pentru a dezvălui potenţialul ascuns şi neexploatat al Aradului din industria filmului. Când vom reuşi să corelăm aceste eforturi, vom vedea realizându-se un vis mai vechi dezvoltarea la Arad a unui centru cinematografic.”, spune Onoriu Felea, producător şi preşedinte al Asociaţiei Culturale Pro Visio.

 

Prezentată până acum în Serbia şi Ungaria, expoziţia a fost apreciată atât pentru calitatea artistică a lucrărilor cât şi pentru informaţiile suplimentare ataşate fiecărei lucrări. Aceste informaţii cuprind date referitoare la facilităţile oferite de oraşul şi judeţul Arad, distanţa până la cea mai apropiată unitate de cazare, cel mai apropiat restaurant, accesul la autostradă.

 

“Suntem încântaţi să participăm în calitate de parteneri la un astfel de proiect internaţional. Această expoziţie dovedeşte că filmul este o formă puternică şi inedită de mediatizare a potenţialului comunităţii locale. Sperăm că în viitorul apropiat vom putea prezenta locaţiile atractive din Becej şi, în cazul în care vor veni anumite proiecte de film, vom fi încântaţi să le sprijinim.”, a declarat Tamara Ivanisevic, viceprimar al oraşului Becej din Serbia.

Expoziţia a fost organizată de Asociaţia Culturală Pro Visio, cu sprijinul Municipalităţii, al primăriilor municipiilor Pecs şi Becej şi al altor parteneri publici şi privaţi din România (Arad), Ungaria şi Serbia.

(G.S.)

Recomandările redacției