Prima Horă a Unirii, în anul Centenarului, la Arad

0
221

Sărbătorirea Unirii Principatelor a dat prilejul, ieri, arădenilor, să se prindă, pe platoul din fața Primăriei, în prima Horă a Unirii, în anul Centenarului.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită prin tradiționala ceremonie dedicată marelui eveniment istoric, într-un an cu semnificație deosebită – anul Centenarului. La începutul ceremonialului dedicat Unirii Principatelor Române, Florentina Horgea, prefectul Județului Arad, a salutat Garda de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu”, iar  Înalt­- preasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului, alături de un sobor de preoți, a oficiat Rugăciunea de  Binecuvântare. „Sărbătorim Unirea Principatelor Române, un eveniment istoric de o importanță fundamentală în construcția Statului Român modern, săvârșit acum 159 de ani, ca un act de suprem curaj în condiții politice potrivnice. În anul Centenarului Marii Uniri, semnifica- ția istorică a Unirii Principatelor ne este și mai puternic relevată. Noi, românii, ne sărbă- torim anul acesta îndeplinirea obiectivelor naționale fundamentale pe care națiunea noastră și le-a definit în tumultul istoriei. Mai mult decât atât, prin horă – dansul nostru tradițional – transmitem mesajul de unitate și frățietate. Omagiem anul acesta, în deplin acord cu spiritul european și exemplul altor popoare europene, acele personalități, acte istorice și valori care ne-au definit ca națiune și statalitate. De aceea, am simțit o mare bucurie și o mare mândrie să mă prind în Hora Unirii alături de arădenii care au onorat prin prezența lor această sărbătoare și cărora le mulțumesc din suflet. Mulțumesc, de asemenea, pentru ajutorul dat în organizarea evenimentului structurilor județene ale Ministerului Afa­cerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, Arhiepiscopiei Aradului, Inspectoratului Școlar Județean, Muzeului Județean Arad. La mulți ani români, la mulți ani, România!”, a transmis prefectul Florentina Horgea.
Mai trebuie spus că semnificațiile istorice ale zilei de 24 ianuarie au fost prezentate de mu­- ­zeograful Bogdan Ivașcu, după care, majoritatea celor prezenți – autorități și arădeni s-au prins în Hora Unirii.
Ceremonialul a fost încheiat de defilarea gărzii comune formate din detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, Bata­- lionul 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu” și ale Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratul de Poliție al Județului Arad și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.