bacEmoţiile absolvenţilor de liceu, înscrişi în examenul naţional de Bacalaureat, ating astăzi pragul critic. Dacă până acum, la probele orale, totul a decurs mai uşor, greul începe cu probele scrise. Mâine, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă pentru minorităţi, iar pe 3 iulie proba obligatorie a profilului. Pe 5 iulie se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializări, iar afişarea rezultatelor se va face pe 8 iulie.
Elevii care nu reuşesc să treacă de sesiunea din vară vor avea o a doua şansă în sesiunea din toamnă.
Pentru probele scrise, accesul candidaţilor în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puşi câte unul în bancă. Proba începe la ora 09.00, iar toate sălile de examen vor fi prevăzute cu camere de supraveghere video.
Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu nici un fel de lucrări, de la manuale până la dicţionare de care s-ar putea ajuta la examen.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a centralizat toate înscrierile care au avut loc în liceele arădene pentru participarea la examenul naţional de Bacalaureat. S-au înscris în total 4.200 de absolvenţi, dintre care 939 sunt însă din promoţia precedentă.
Candidaţii au dreptul să susţină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe.
Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003, pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionaţi.
Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Recomandările redacției