După mai multe teste și analize s-a ajuns la concluzia că persoanele infectate cu coronavirus și aflate într-o stare extrem de gravă, care poate duce chiar și la deces, au mare nevoie de plasma celor vindecați. Pacienții vindecați dezvoltă anticorpi care pot ajuta la refacerea stării de sănătate în cazul persoanelor care au fost infectați și reușesc cu greu să se mențină în viață. Pentru a crește rata de supraviețuire după infectarea cu covid-19, cei care au scăpat de virus pot să doneze plasmă pentru cei aflați în nevoie. 

Așadar, medicii arădeni încearcă să țină pasul și astfel a avut loc prima recoltare de plasmă la Arad. Aceasta s-a realizat astăzi, de la un arădean vindecat de COVID-19, prin procedeul de plasmafereză. Donatorul a fost un medic de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad care a trecut prin această boală și s-a oferit voluntar pentru a salva viața semenilor săi.
”Procedura s-a dovedit un real succes. Săptămâna trecută am recoltat plasmă, prin procedeul normal, de la patru persoane, vindecate de COVID-19. Astăzi, după sosirea kit-urilor, avem primul donator de la care colegii mei au recoltat plasma prin procedura de plasmafereză”, a explicat dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad.
Recoltarea de plasmă de la pacienții care au fost diagnosticați cu COVID-19 prin testarea RT -PCR și vindecați în urma efectuării testelor RT-PCR II și III, are ca scop încercarea de salvare a bolnavilor internați, în stare gravă, pe secțiile de terapie intensivă. 

Mai multe de atât, în cazul în care există doritori care știu ce înseamnă acest virus și lupta pentru viață, pot să se ofere voluntari și să doneze. Aceștia trebuie să contacteze Centrul de Transfuzie Sanguină Arad la numărul de telefon 0357/80.91.12 sau pe adresa de e-mail: plasmactsarad@gmail.com. Persoana de contact responsabilă de validarea eligibilității la donare este Dr. Bornea Alexandra.

Recomandările redacției